lördag 4 mars 2017

Vårt dagliga bröd hotar klimatet


Klimatalarmisterna ger sig inte. De hävdar fortfarande att jorden går mot sin undergång trots att alltfler seriösa forskare avfärdar profetiorna som just profetior. Nu senast har de gröna narrarna hittat en ny orsak till global uppvärmning – det bröd vi äter (och som herren ombeds välsigna vid måltiderna).

Bakom det nya utspelet ligger förstås den vegetariska propaganda-apparaten. Om alla övergår till vegetarisk kost kan vi minska utsläppen med 63 procent. Väljer alla att bli veganer (hemska tanke!) kan utsläppen minskas med hela 70 procent. Allt enligt en artikel som Skeppsgossen läste i tidskriften “Nature Plants”.

Den bygger på en studie vid universitetet i Sheffield och har en herre som heter Liam Goucher som huvudförfattare. Han och hans kolleger har ägnat sig åt att på grammet räkna ut vilka utsläpp som orsakas av en limpa vetebröd!  "Från ax till limpa" hette ju en gammal och ofta förlöjligad informationsfilm som visades i skolorna, men numera tas all sådan här forskning på största allvar och rapporten har redan lovordats i akademiska kretsar.

Sålunda har dessa herrar företagit en banbrytande analys av hela produktionscykeln, från själva sådden och skörden till bakningen och förpackningen av det vita matbrödet. Ett bröd som vi köper förpackat väger vanligen 900 gram – bakningen ger utsläpp på ett par hekto CO2, medan malningen till mjöl ligger något högre.      

Men den stora boven i processen är gödningsmedlen (ammoniumnitrat). Dessa svarar för nästan 43 procent av utsläppen av de växthusgaser som kan skyllas på en längd vitt matbröd. Och det handlar om starka grejor i form av kväveoxid, en växthusgas som är 300 gånger farligare än den förkättrade koldioxiden. I artikeln får vi också veta att i uppskattningsvis 60 procent av all spannmålsodling används gödningsämnen i storleksordningen 100 miljoner ton per år.

Det enklaste sättet att nedbringa utsläppen borde ju vara att minska användningen av gödningsmedel, men så enkelt är det inte. Det skulle nämligen innebära minskade skördar och därmed brist på bröd i en värld som redan lever på svältgränsen åtminstone i vissa delar. 
Med tanke på att flertalet seriösa klimatforskare hävdar att varje ökning av CO2-halten i atmosfären är av godo för växtligheten, så ska vi kanske inte fästa för stor vikt vid den här sortens forskning. Skeppsgossen ser nu fram emot en motsvarande undersökning av hur mycket ingredienserna i vegetarisk kost påverkar klimatet.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar