lördag 25 mars 2017

Earth Hour: Varde ljus!

I kväll kl. 20 må vi hellre tända alla lampor än släcka dem!

Idag klockan 8 är det dags för “Earth Hour”, världens största miljömanifestation som WWF kallar den. Idén föddes i Australien och har spritt sig över hela jorden – ända till Nord-Korea som dock missuppfattade initiativet och firar ”Earth Hour” vid alla tider alla dagar året om.

Enligt vad Skeppsgossen förstår har ”Earth Hour” varje år ett speciellt tema. En bloggare som heter Tony Thomas har granskat 2015 års tema – då handlade det om hur den globala uppvärmningen hotade Australiens ”hälsosamma hemmaodlade livsmedel”. Påståendet gick hem i och med att odlarna i landet haft en riktigt dålig säsong med ogynnsamt väder, vilket självfallet skylldes på klimatförändringarna. Veteskörden var 11 procent lägre än den normala, risskörden 16 procent lägre och bomullsskörden hela 52 procent lägre. 

En rad livsmedelsproducenter ställde upp i reklamen och bekräftade vad WWF sa, och Australiens motsvarighet till vår Johan Rockström, katastrofforskaren David Karoly vid universitetet i Melbourne levererade en dyster rapport. I den kunde man bland annat läsa att medeltemperaturen på den australiska kontinenten skulle öka från 0,6°C till 1,3°C fram till 2030 och med upp till 4°C fram till 2070 med fortsatta och oförändrade utsläpp av växthusgaser... Dagar med högre temperatur än 35°C förväntades öka med 20 procent fram till 2030 och kanske det dubbla fram till 2070... Mindre regn och högre temperaturer skulle leda till vattenbrist och ökad risk för bränder.

Andra specialister förutsåg att 50 olika livsmedel, från vete och nötkött till bläckfisk och zucchini, skulle påverkas negativt. Morötterna skulle tappa smak, det skulle bli ont om rostbröd och marmelad, rödbetorna skulle förlora färg, fruktträden skulle ge dåliga skördar och kycklingarna få värmeslag.

Som vanligt hade WWF lika fel i sina prognoser som Al Gore och meteorologerna. Efter 2015 har nämligen Australiens jordbrukare och andra odlare upplevt en ”gyllene era” enligt jordbruksministern som tror att den ska fortsätta i minst fem år till. ”Vi har inte sett dess like på nästan 100 år – nötkött, fårkött, spannmål, ull, socker, kängurukött.. till och med mejeribranschen har återhämtat sig…”

Det är inte bara jordbrukarna och grönsaksodlarna i Australien som upplever en kraftigt stigande efterfrågan på sina produkter. FAO, FN:s jordbruksorgan, förväntar sig rekordskördar för vete och ris världen över. Kan det möjligen bero på att vi fått ett tillskott av CO2 i atmosfären?

Tony Thomas råd till oss alla är att inte ta WWF:s varningar på allvar när det nu är dags för årets “Earth Hour”. ”Kanske ska vi hellre fira elektriciteten genom att tända alla lampor”, skriver han.

Det är en uppmaning som Skeppsgossen gärna tar ad notam. Mera upplysning åt folket så kanske vi kan skrämma bort några av de mörka makter som WWF representerar.

P.S. Såg just att årets tema är en halvering av de fossila utsläppen vart 10:e år, något som i kombination med satsningar på förnybara energislag kan rädda planeten. Det skriver överstenarren Johan Rockström så det måste ju vara sant. Han inbillar sig också – eller snarare, han försöker inbilla oss andra – att vi på det viset kan vara kvitt alla fossila bränslen i energisektorn före 2050. För att komma dithän krävs det förstås att vi beskattar dessa nyttigheter hårdare och subventionerar det förnybara och onyttiga ännu mer. Vad trodde du? D.S.
Nu tänder vi alla upptänkliga lampor klockan 8 i kväll för att hålla trollen borta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar