onsdag 22 mars 2017

Framtiden enligt Schellnhuber


Tysklands motsvarighet till Sveriges Johan Rockström heter Hans Joachim Schellnhuber och är chef för det numera beryktade Potsdam-institutet för klimatforskning. Den gode professorn släpps gärna fram i media med sina larmrapporter, som självfallet hälsas med applåder av de gröna narrarna här ombord på Narrskeppets tyska sektion.

Professor Schellnhuber har nyligen varnat för att om mänskligheten inte handlar snabbt nog och helt eliminerar växthusgaserna så kommer vår arma planet att kunna blir ända upp till 12 grader varmare. Enligt egen utsago sitter han på alla fakta för att det kan bli så. “Om vi vill behålla 1,5 graders-målet som sattes upp i Paris, har vi 10 år på oss. För att uppnå det mer realistiska 2 graders-målet måste vi göra drastiska förändringar inom 20-30 år. Så lite tid återstår.”

I praktiken innebär detta enligt Schellnhuber att vi måste fasa ut alla förbränningsmotorer till år 2030. Likaså måste det vara finito med all koleldning. Och till år 2040 måste vi ersätta dagens byggnadsmaterial som betong och stål med trä, lera och sten.

“Vi befinner oss vid ett vägskäl nu: Säger vi att uppgiften är för stor för oss och att vi inte kan klara den så kommer vi att få leva på en planet som uppvärms med 4, 5, 6 eller till och med 12 grader. Det innebär slutet för världen som vi känner den och jag har alla bevis för att det blir så.”

Oraklet Schellnhuber tycker alltså att vi ska rusta ner det mesta av vår moderna civilisation och återgå till ett lyckligare(?) liv i lerhyddor med halmtak. Turligt nog är det få som tar honom på allvar numera. Inte ens Angela Merkel tycks längre lyssna till hans gallimattias – på presskonferensen med Donald Trump sa hon faktiskt inte ett ord om klimatförändringarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar