lördag 18 mars 2017

Kan allt bevisas med statistik?


Nu har det gjorts ännu en stor studie i USA som påstås ge belägg för kostens betydelse för dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt denna är en hög konsumtion av föda med ohälsosamma ingredienser som salt och transfetter en viktig orsak till att amerikanerna dör i dessa sjukdomar. Nästan hälften av alla dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar kan skyllas på ohälsosamma kostvanor, heter det.
Forskarna vid universitetet i Seattle som gått igenom data från 1990-2012 har också specificerat vad det är för inslag i kosten som betyder mest för att förebygga hjärt-kärlproblem. Det handlar om idel kända faktorer som ett lågt intag av nötter, fibrer och grönsaker och överdriven saltkonsumtion. Med bättre kostvanor skulle runt 400 000 dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar kunna undvikas.
Men – som Skeppsgossens vederhäftiga källa Junk Science framhåller – i grunden är en sådan här undersökning inget annat än ett missbruk av statistik. Forskarna kan inte medicinskt bevisa att en enda amerikan dött på grund av det de kallar ”ohälsosam” kost – men med hjälp av statistik får man fram att 400 000 amerikaner gjort det.    

http://junkscience.com/2017/03/claim-unhealthy-diets-linked-to-more-than-400000-cardiovascular-deaths/#more-91320

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar