tisdag 14 mars 2017

Kan Musks batterier rädda Sydaustralien från fortsatta elavbrott?

Nu är batteriproduktionen igång i Teslas enorma fabrik i Nevadaöknen
Skeppsgossen har aldrig haft mycket till övers för Elon Musk, som han betraktat som en skrytsam lurendrejare. Det finns fog för en sådan åsikt – bland annat har han ju byggt delar av sitt Tesla-imperium  med hjälp av statliga subventioner. Men samtidigt har jag inte kunnat låta bli att beundra Musk för hans sätt att förföra etablissemanget med sina galna idéer. Nu har han gjort det igen – han har lovat att på 100 dagar lösa den energikris som Sydaustralien drabbats av till följd av huvudlösa satsningar på alternativ energi.
Elon Musk påstår sig kunna göra det med hjälp av sina batterier och tillägger på Twitter att om han misslyckas så tänker han inte debitera en endaste cent för jobbet!
Bakgrunden är en tidningsintervju med Lyndon Rive som är ansvarig för Teslas energiprodukter. I intervjun lovade denne att installera tillräcklig batterikapacitet för att lösa Sydaustraliens elproblem. Det skulle inte ta mer än 100 dagar efter det att kontraktet skrivits under.
Det är den nya jättefabriken i Nevada som nu fått igång produktionen och enligt Musk själv därför har möjlighet att leva upp till löftena.
Den som läser det finstilta inser dock att löftena bara gäller installation av batterierna inom 100 dagar. Prislappen har av andra räknats fram till ca 200 miljoner australiska pund (närmare 1,5 miljard i svenska kronor).
Brittiske bloggaren Paul Homewood har med utgångspunkt från förhållandena i sitt hemland gjort en närmare beräkning av de faktiska kostnaderna. I fallet Sydaustralien handlar det om batterier som ska kunna lagra 100 MWh. Förra året stod vindkraften i Storbritannien för 13 TWh eller nära 143 MWh om dagen. Homewoods syrliga kommentar får avsluta denna uppdatering från energivärlden:
”Så för 125 miljoner engelska pund kunde vi få tillräckligt med batterier för att ersätta vindkraften i en hel minut ifall det skulle sluta blåsa. Rena fyndpriset!”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar