lördag 18 mars 2017

Skyll inte på människan, skyll på Mars!


Trodde du att det var vi människor som påverkade klimatet med våra CO2-utsläpp? Glöm det. För nu har astrofysiker vid universitetet i Wisconsin kommit fram till att den skyldige kan vara självaste planeten Mars!

Genom att undersöka urgamla kalkstens- och skifferlager har dessa forskare funnit bevis på en 87 miljoner år gammal “resonansövergång” mellan Mars och vår planet. Begreppet resonansövergång hör samman med kaosteorins s.k. fjärilseffekt. Skolexemplet är ju fjärilen i Mexiko som fladdrar med sina vingar och påverkar luftströmmar som på sikt kan leda till en orkan på andra sidan jorden. I det här fallet har händelserna uppenbarligen inträffat med ofattligt långa tidsavstånd.

Ibland kan det hända att omloppsbanorna för ett par av de planeter som kretsar runt solen "snuddar" vid varandra. Det leder i sin tur till att endera planetens axel rubbas en aning och att solinstrålningen därmed förändras. Med moderna metoder kan vi idag gå väldigt långt tillbaka i historien och mäta sådana förändringar med allt större exakthet.

Om den här teorin stämmer skulle den kunna förklara de långa trenderna i vår klimathistoria. Många publicerade temperaturkurvor visar att det har skett ganska regelbundna upp- och nedgångar i den globala temperaturen med ungefär en halv miljon års mellanrum. Kanske motsvarar dessa toppar och dalar förändringar i jordens omloppsbana som orsakats av vår röda granne.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar