tisdag 7 mars 2017

Greenpeace i glashus


Som Skeppsgossen tidigare meddelat blev det kanadensiska skogsbolaget Resolute påhoppat av Greenpeace, som hävdade att bolaget skövlade värdefull och skyddad urskog. I stället för att backa stämde Resolute Greenpeace, vilket resulterat i en lång rättslig process. Till slut ansåg domstolen att Greenpeaces beskyllningar var ogrundade. När utslaget nu har kommit erkänner Greenpeace att man överdrivit saken och att ”beskyllningarna inte skulle ha tagits bokstavligt utan var uttalade i vredesmod”. Därmed hoppas organisationen slippa betala ett ännu ej fastställt men förhoppningsvis drygt skadestånd.

Så här skriver Greenpeace i en inlaga: “Resolute förstörde inte bokstavligen en hel skog. Man kan naturligtvis diskutera om Resolute förstörde delar av urskogen och därmed ändå begick ett lagbrott. Men att vi betecknade företaget som en ’skogsförstörare’ var bara ett uttryck för vår åsikt och inte ett de facto-konstaterande.”

Det är inte första gången som Greenpeace försöker smita undan när ansvariga för denna korrumperade organisation trängs in i ett hörn. Ett annat uppmärksammat fall gäller påståendet att ExxonMobil skulle ha “känt till” klimatförändringarna redan på 1970- och 1980-talen men avsiktligt undanhållit denna information. Av det skälet har Greenpeace krävt att det amerikanska justitiedepartementet ska företa en grundlig undersökning av såväl Exxon som andra oljebolag och deras roll i klimatdebatten.

Det bör inte komma som någon överraskning att Greenpeace finansieras av familjen Rockefellers fonder (det är väl också något ironiskt att det var John D. Rockefeller som en gång grundade Exxon). Enligt de rapporter som Greenpeace nu stöder sig på försökte Rockefellers förmå Exxon att utveckla nya energiformer redan för 40 år sedan för att hejda klimatförändringarna, men oljejätten vägrade. Hämnden är ljuv om än senkommen, kan man kanske säga.

I januari 2016 hölls ett hemligt möte om den framtida strategin i Rockefeller Family Funds kontor i New York. I mötet deltog också medlemmar i Greenpeace med uppdraget att ”för den stora allmänheten visa hur korrumperat Exxon är” och att tvinga politiker och andra att ta avstånd från Exxon. Så här twittrade en tidigare medlem i Greenpeaces styrelse: ”Jag vill inte avskaffa Exxon. Jag vill bara förminska det så mycket att jag kan släpa ut det i badrummet och dränka det i badkaret”.  

Skeppsgossen hoppas att de nya avslöjandena slår tilbaka mot Greenpeace och visar hur korrumperad denna organisation är. Man ska som bekant inte kasta sten när man sitter i glashus.   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar