söndag 19 mars 2017

Inga utomjordingar under den gröna isen

En gång i tiden ansågs celesta fenomen som meteoriter förebåda jordens undergång. I vår upplysta tid räcker det med att medeltemperaturen på jorden ändras någon hundradels grad för att välutbildade vetenskapsmän ska börja tala om en hotande katastrof. Nu har NASA:s satelliter hittat en ny anomali i istäcket runt Sydpolen som lyser vackert grönt på en yta större än hela New York.
Den lysande gröna isen har fotograferats av Landsat 8 som kretsar ovanför Antarktis. Självfallet har bilderna fått en del av Narrskeppets passagerare att börja diskutera jordens undergång ur ett nytt grönt perspektiv. Kan det möjligen vara utomjordingar som vill varna oss för en kommande katastrof eller är det världens miljöpartister som arrangerat en konferens under isen liknande det regeringssammanträde som Maldivernas regering anordnade för en del år sedan i syfte att samla in pengar till nya lyxhotell?
Tack och lov finns det fortfarande vettiga personer inom NASA som kommit med en alldeles naturlig förklaring. Det handlar enligt dem om en massiv blomning av fytoplankton. Frågan är bara om det rör sig om alger som lever i själva issörjan eller om de lever i vattnet under isen. Vi har också fått veta att detta inte är första gången som fenomenet uppträder och att det till och med handlat om ännu större grönlysande områden så sent som 2012. Men än är inte algblomningstiden förbi så området kan mycket väl växa till sig innan det blir vinter kring Arktis.
Klart är emellertid att fenomenet med den gröna isen inte har något att göra med pågående klimatförändringar. Bara det måste ju anses vara ett lugnande besked från en institution som annars brukar bestå med larmrapporter. Kan tillnyktringen hos NASA månne bero på Trump?  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar