söndag 12 mars 2017

När dinosaurierna frös ihjäl


För 66 miljoner år sedan försvann dinosaurierna från jordens yta och  däggdjuren tog över. De flesta forskare är numera överens om att katastrofen orsakades av ett enormt asteroidnedslag på Yucatánhalvön i Mexiko. Man har beräknat att asteroiden var hela 14 km bred.

Men vad var det egentligen som hände efter nedslaget? Det var definitivt inga stora stenar som träffade dinosaurierna i huvudet och det var inte heller ett väldigt dammoln som förmörkade solen – nej, vad det handlade om var små droppar av svavelsyra som bildades högt uppe i atmosfären när asteroiden passerade den. På grund av dessa kunde solljuset inte längre nå ner till jorden, och döden spreds genom hela födoämneskedjan.

De här dropparna resulterade i en långvarig avkylning och man kan alltså med stor säkerhet påstå att dinosaurierna både svalt och frös ihjäl. I tropikerna sjönk den årliga medeltemperaturen från 27 till 5ºC och det tog 30 år innan klimatet blev drägligare igen.

Allt detta har duktiga forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) kommit fram till genom att samköra en rad olika typer av datormodeller. 

“Den stora avkylning som följde på nedslaget i Chicxulub i Mexiko är en vändpunkt i jordens historia”, säger Julia Brugger som är huvudförfattare till studien.

Hon framhåller också att förutom de 30 årens avkylning uppstod stora förändringar i havsströmmarna. Ytvattnet avkyldes och blev därmed tätare och tyngre. Då det sjönk pressades varmare vatten upp från havsdjupen och förde med sig näringsämnen som ledde till en massiv algblomning. Kanske handlade det till stor del om giftalger som påverkade livet i kustområdena. Under alla förhållanden förändrades också den marina miljön och många havslevande djur dog ut.

De verkliga hoten mot livet på jorden är uppenbarligen inte utsläpp och någon grad varmare väder utan asteroider som trillar ner från rymden och leder till kallt väder.

Här slog asteroiden ner



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar