fredag 31 mars 2017

Om 300 år är också den här isen borta

Barnes Ice Cap sägs vara de sista resterna av den nordamerikanska
 inlandsisen. Men än kan vi glädjas i 300 år åt dem.
Apropå förra inlägget om det sjunkande Kristianstad har Skeppsgossen fått ett tips om en annan händelse som beräknas inträffa om 300 år. Det handlar om istäcket på Baffin Island, som idag är 500 meter tjockt men som, Al Gore förbjude, har smält bort om 300 år på grund av växthusgaserna.

Det är universiteten i British Columbia och Colorado Boulder som påstår sig sitta inne med denna sanning. Och genom att förlägga katastrofen 300 år framåt i tiden kan de ju fortsätta att håva in anslag till sin forskning.

Enligt den framlagda rapporten säger man sig ha bevis för att dagens uppvärmning är “nästan utan motstycke” under de senaste 2,5 miljoner åren. “Endast vid högst tre tidigare tillfällen under denna period har det istäckta området som kallas Barnes Ice Cap varit så litet” heter det. Hur kan man nu veta det? Jo, genom att studera isotoper som skapats av kosmisk strålning och kapslats in i berggrunden.

Notera formuleringarna “nästan utan motstycke” och ”högst tre tidigare tillfällen”. I rapporten kan man också läsa följande: ”Geologiska data visar att Barnes Ice Cap nästan aldrig försvinner under mellanistider”. Nehej, nästan aldrig. Dagens forskare tycks vara rätt säkra på sin sak.
Samtidigt kan man läsa i en paleolontologisk facktidskrift som hamnat uppe i utkiken att de senaste fyra mellanistiderna varit tre gånger varmare än vi har det idag och att havsytan legat 24 meter högre än idag. För att havet skulle stiga så mycket måste hela Grönland och Västantarktis ha smält av – ja kanske till och med hela istäcket på östra Antarktis också.  
Tänka sig att isen kunde smälta även utan fossileldning och bilar och utsläpp som höjde CO2-halten i atmosfären. Kan möjligen Pär Holmberg ge Skeppsgossen en förklaring?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar