onsdag 29 mars 2017

Blir Kristianstad Sveriges Atlantis om 300 år?


Nu är ”klimatexperten” Pär Holmberg ute på djupt vatten igen. Skeppsgossen trodde att han skulle hålla tyst efter att ha fått sitt välbetalda jobb på Länsförsäkringar – men icke. Och tro det eller ej, åter igen handlar det om den drunknande staden Kristianstad.

Klimatdebatten – i den mån den fortfarande hålls vid liv av supernarrarna – går i cirklar. Nu när seriösa forskare noterat att det inte skett eller sker någon global uppvärmning orsakad av oss människor, så börjar narrarna gräva efter gamla nyheter. En sådan ”klimatarkeolog” är Pär Holmberg som nu hittat ner till Kristianstad. Där har man redan  spenderat en massa miljoner på vallar och pumpar för att skydda staden från det stigande havet, men det räcker inte, säger Väder-Pär. ”På sikt ser jag ingen annan lösning än att delar av staden flyttas.”

Han upplyser också den tidningsläsande allmänheten om att haven kommer att stiga med en meter under det här århundradet. ”Det är en gigantisk utmaning som inte går att stoppa.” Som grädde på moset får man veta att år 2300 ”tror man” att höjningen av världshaven blir 5 meter!

Sådana här olycksprofetior kan ju inte bemötas eftersom varken Pär Holmberg eller någon annan nu levande person är vid liv år 2300. Däremot vet vi att havsnivåhöjningen sedan slutet av 1700-talet varit ganska konstant med ungefär ett par millimeter per år. Det finns till och med indikationer på att den saktat av i mitten på 2000-talet.  

Historiskt sett är väl Venedig det bästa exemplet på en stad som vägrar sjunka trots att en del av gatorna bara är farbara med båt. Nyligen har också Miami uppmärksammats av någon klimatreporter från BBC. Fotografier av stränderna från 1930-talet och idag visar emellertid att strandlinjen är i stort sett oförändrad, trots att Florida tillhör de kustområden där landmassan sjunker. Maldiverna skulle ju också försvinna i havet för en del år sedan – men det var ju ett enda stort bedrägeri från presidentens sida för att få ett kassatillskott och kunna bygga nya landningsbanor och nya hotell åt turisterna.

Nej du, Väder-Pär, någon klimatprofet är du inte och tusan vet om man ens kan kalla dig väderspåman längre. Nu tycks ditt jobb vara att skrämma upp kommuner och kommuninvånare så att dina kolleger kan sälja dyra länsförsäkringar till dem.


Däremot vill Skeppsgossen ge en eloge till Kristianstads invallningsansvarige Karl-Erik Svensson. Han anser att man inte i förtid behöver agera för situationer som teoretiskt kan inträffa om 300 år.– Historien kan ju visa att det inte blir så farligt och då kan mycket av det man gjort ha utförts till ingen nytta.


Av den här kurvan framgår klart och tydligt havsnivån ligger stilla numera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar