söndag 12 mars 2017

Utrett samband mellan konsumtion av frukt och grönt och hjärtproblem visar sig vara helt ovetenskapligt

Om vi ser till hela världen så skulle en ökad konsumtion av frukt och grönsaker innebära att vi sparade miljoner år i form av ohälsa och för tidig död på grund av hjärtsjukdomar.  Det påstår en amerikansk studie som välsignats av American Heart Association.
En forskare i Seattle har använt sig av data från tidigare studier av näringsintaget hos människor i olika länder och av hur en låg konsumtion av frukt och grönt påverkar risken för hjärtproblem.  Med utgångspunkt från dessa har man räknat fram hur många “friska” år som människor i 195 länder förlorar genom sin ohälsosamma livsstil.  Det visar sig att ett lågt intag av frukt svarar för totalt 57 miljoner och ett lågt intag av grönsaker för knappa 45 miljoner ”friska” år.
I Rwanda är det bara ca 5 procent som drabbas av hjärtproblem till följd av lågt intag av frukt, medan siffran för Bangladesh är ca 23 procent. När det gäller grönsaker hamnar Nordkorea längst ner med knappa 6 procent och Mongoliet i toppen med nästan 20 procent.
Så här formulerar de ansvariga för studien sina slutsatser:
“Länder som uppvisar den högsta nivån av socioekonomisk utveckling hade den lägsta förekomsten av hjärtsjukdomar som kan tillskrivas låg konsumtion  av frukt och grönsaker. Slutsatsen blir alltså att en ökad konsumtion av dessa skulle kunna leda till miljoner fler friska år i hela världen.”
Ska man nu tro på sådan här rätt konstlad statistik eller inte, undrar Skeppsgossen. Alla är väl medvetna om att frukt och grönt är generellt nyttigt, men att intaget skulle ha någon betydelse för folkhälsan i stort betvivlar jag starkt.
Skeppsgossen får medhåll av Steve Milloy på sajten Junk Science: 
 ”Det här är ingen trovärdig vetenskaplig studie om betydelsen av frukt och grönt för människors livslängd. Det är bara ett missbruk av statistik med overifierade antaganden om ett samband... Konsumtionen av frukt och grönt kan vara en indikator på välstånd, en faktor som definitivt har en koppling till hur länge människor lever.”
Tilläggas kan att vi trots alla varningar om vår ohälsosamma västerländska livsstil lever allt längre. Dödstalen har sjunkit i årtionden utan att media gjort någon större affär av det. Världsbanken har gjort en intressant sammanställning som du hittar här: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar