fredag 12 januari 2018

Sagorna om de flygande tefaten

Ett tidigt flygande tefat - Hesekiels himlahjul

I slutet på förra året arrangerades någon sorts konferens om UFO:n och utomjordingar i Manchester i England. Hedersgäst var den gamla (K)UFO:n Erich von Däniken, för övrigt jämnårig med Skeppsgossen (bara det!). Hans böcker har ju sågats av alla seriösa experter men säljer fortfarande i hyggliga upplagor och nya uppges vara på gång. Den här artikeln ska dock inte handla om von Däniken utan om UFO:n i största allmänhet.

Historiskt sett har kometer och andra himlaföreteelser sedan urminnes tider fått människor att tro på kommande katastrofer och ibland också på besök av utomjordingar.Tänk bara Hesekiels brinnande himlahjul i Gamla Testamentet som för övrigt har tolkats som allt från en helikopter till ett UFO.

Beteckningen ”flygande tefat” går dock inte längre tillbaka än till 1947 och piloten Kenneth Arnold.  I närheten av Mount Rainier i staten Washington såg han under en flygning ett antal föremål som flög i V-formation med en enorm hastighet. Han beskrev dem som halvmånformade och att de flög som en tallrik som man kastat över vattnet. I pressen missuppfattade man det hela och skrev att föremålen såg ut som tefat. Vad var det då Arnold såg – troligen en flock pelikaner, säger sansade bedömare.

Den mest omskrivna observationen torde dock vara den som 1947 gjordes utanför Roswell I New Mexico av en ranchägare. Denne hittade ”vrakdelar” av ett UFO, vilket fick militären att undersöka fyndplatsen. Teknikerna kom fram till att delarna kom från en väderballong som skickats upp från en flygbas i närheten. Därmed var emellertid historien inte slut. I en statlig rapport 1994 meddelades att höghöjdsballongen ingick i ett hemligt projekt för att upptäcka sovjetiska kärnvapenprov. Ingen på basen hade fått veta något om detta projekt Mogul och konspirationsteorierna ynglade av sig som kaniner sedan skandalbladet National Enquirer publicerat den gamla artikeln från lokaltidningen i Roswell.


Betty och Barney Hill kidnappades av utomjordingar
Som bekant finns det också personer som kidnappats och förts bort i UFO:n för att sedan sättas ner på jorden igen så att de kunnat berätta om sin upplevelse. Paret Hill i New Hampshire var med om detta 1961 när de var på väg hem från semestern. De såg ett starkt ljus på himlen och minns inget mer förrän de steg innanför dörren till sitt hem och kunde konstatera att de “förlorat” två timmar. Under hypnos ett par år senare kunde de berätta om experiment som de utsatts för ombord på rymdskeppet av utomjordingar med små gråaktiga kroppar och stora svarta ögon. Det är deras berättelse som ligger till grund för i stort sett alla bilder av utomjordingar.

Till yttermera visso ritade fru Betty Hill en stjärnkarta som hon påstod sig ha sett ombord på UFO:n, vilket ansågs vara bevis nog för sanningshalten i deras historia. Carl Sagan granskade kartan och konstaterade direkt att den var alldeles felaktig. Det står också ganska klart varifrån paret Hill fått beskrivningen av sina kidnappare – figurer med liknande utseende förekom i ett avsnitt av en populär TV-serie som hon tittat på några dagar före hypnosen 1964.

En annan person som påstod sig ha blivit bortförd av rymdvarelser var skogshuggaren  Travis Walton som 1975 arbetade i Arizona. Sex kompisar ställde upp som vittnen. Av detta blev en bok och en film, “Fire in the Sky” (1993). Bara några dagar efter den påstådda händelsen publicerade National Enquirer Waltons historia och han och hans kompisar fick 5,000 dollar att dela på.


I nästan två timmar en natt i mars 1997 blev hundratals personer vittnen till hur en lysande V-formation hovrade ovanför staden Phoenix I Arizona. Händelsen videofilmades också och har fått namnet “The Phoenix Lights”. Många trodde att det handlade om ett jättestort UFO men förklaringen var mer prosaisk – ljusen kom helt enkelt från en militärövning med lysraketer som långsamt sjönk mot marken i sina fallskärmar.

Efter att ha tagit del av åtskilliga berättelser som dessa och de helt naturliga förklaringarna till himlafenomenen finner Skeppsgossen det helt otroligt att det fortfarande finns människor som tror på UFO:n och besök från rymden. Erich von Däniken har ju blivit rik på sina ”vetenskapligt underbyggda” böcker med bilder av landningsbanor i Peru och spekulationer om hur pyramiderna och Stonehenge byggdes av små starka rymdvarelser. Det senaste jag hittat på nätet helgonförklarar en annan suspekt ”forskare”, Nikola Tesla. Enligt sajten http://www.intergalacticvault.com  var det detta geni som skapade det flygande tefatet och dess “rymdframdrivningssystem” som militära myndigheter försökt undanhålla allmänheten i 70 år! Om allt detta kan man läsa i en nyutkommen bok med titeln ”Occult Ether Physics”.

Därmed sätter Skeppsgossen punkt för denna korta redogörelse för en av de mer långlivade konspirationsteorierna. Den är ju rätt oskyldig och visar väl i huvudsak att även vi moderna människor har ett stort behov av sagor. 

Sagoberättaren Erich von Däniken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar