onsdag 31 januari 2018

De får årets första narrmössor


Så här i början av ett nytt år brukar man ju utse årets vinnare av det eller detta. Skeppsgossen vill inte vara sämre och har kommit fram till att några av narrarna ombord har gjort sig särskilt förtjänta av en vinnartitel inom de områden som vanligen behandlas i denna blogg. Några Oscar kan jag förstås inte bestå med, men här ombord finns ett lager med narrmössor som kommer väl till pass.

NARRMÖSSA 1

Inom miljöpolitiken är en kalifornisk ledamot i delstatens underhus som heter Ian Calderon den klara vinnaren efter sitt utspel om sugrör som miljöfara. Ifall du inte har hängt med i den kaliforniska debatten kommer här en sammanfattning:

Inspirerad av några mindre kaliforniska städer där man redan infört specialregler för sugrör vill Ian Calderon förbjuda alla restauranger och andra serveringar att servera kalla drycker tillsammans med ett sugrör – såvida inte gästen uttryckligen begär det! PK-blaskan Los Angeles Times backar upp honom och varnar för att idogt sugrörsugande i längden kan leda till fula rynkor på läpparna och runt munnen.

Huvudtanken – om det nu finns en tanke eller ett huvud bakom förslaget – är förstås att rädda miljön.

Enligt uppskattningar som gjorts av återvinningsföretaget Eco-Cycle gör amerikanerna av med ofattbara 500 miljoner sugrör om dagen – uppskattningarna bygger på hur många rör som samlas upp i nationalparker, på stränder etc. Ingen vet heller med säkerhet hur många av dessa sugrör som hamnar i vattnet. Statistik från 1988 och framåt säger dock att man samlat upp över 800,000 sugrör och plastskedar längs den kaliforniska kusten (motsvarande 4 procent av allt skräp som kastas).

Med andra ord är det nu dags att införa sugrör som kan återbrukas, förslagsvis tillverkade av glas eller stål!

NARRMÖSSA 2

Seth Godin heter en geniförklarad specialist på marknadsföring som nyligen deklarerat att begrepp som “global uppvärmning” och “klimatförändringar” är alldeles för svårbegripliga och intetsägande för vanligt folk. Det måste till kraftfullare ord om man vill åstadkomma förändringar, säger han.

“Ordet ‘global’ har en lika positiv klang som ‘uppvärmning’ Nej, ett uttryck som ’atmosfärisk cancer’ skulle vara mycket bättre. Inga människor förnekar cancer och atmosfärisk har den rätta vetenskapliga klangen.”
Värt en narrmössa, inte sant?
NARRMÖSSA 3
En grupp forskare vid universitetet i Manchester har gjort en studie om smörgåsens klimatpåverkan. De har räknat på alla sorters smörgåsar och olika typer av pålägg och kommit fram till sensationella resultat. En enda smörgås som man köper i butik har genererat 1,441 gram CO2 innan du sätter tänderna i den, vilket motsvarar utsläppen från ca 1,5 mils bilkörning!
Värsta  klimatbovarna i smörgåsvärlden är de färdigförpackade och i all synnerhet de med pålägg som skinka, korv, ost och räkor. Genom att själv bre sina smörgåsar kan man faktiskt minska 50 procent av utsläppen, säger professor Adisa Azapagic som har lett studien. Hon framhåller också att det inte är några små mängder växthusgaser det handlar om. Enbart i Storbritannien sätter man i sig 11,5 miljarder smögåsar per år – motsvarande utsläppen från 8,6 miljoner bilar.

NARRMÖSSA 4
Dagens forskare har väldigt ofta gjort sig förtjänta av en narrmössa. En av dem är biologiprofessorn Amy Savage vid Rutgers University i USA. Hon har undersökt hur insekter i storstadsmiljöer påverkas av naturkatastrofer som orkanen Sandy. Före stormen fanns det en större mångfald i parkerna i New York, men efter den kunde man inte notera någon skillnad mellan lokaler som mittsträngarna på motorvägarna och rena parkområden. Detta påstås bevisa att icke-parklevande getingar, humlor och andra kryp är stresståligare än de som bor i lummigare miljöer.    
Vad ska man nu med en sådan undersökning till, undrar Skeppsgossen och får svar av professorn: ” “Vi kan nu använda våra data från Manhattan efter superstormen Sandy för att förutse hur mångfalden kommer att förändras i Houston efter orkanen Harvey och i Puerto Ricos stadscentra efter det att Irma och Maria slog till...”
Det vill väl hela världen veta, eller hur? Ett stort antal narrmössor kommer i alla fall att utdelas till medlemmarna i denna forskargrupp, intklusive överlevande kackerlackor.

NARRMÖSSA 5

Ett jätteparti narrmössor vill Skeppsgossen till slut dela ut till vindkraftmaffian. Vindkraftens förespråkare har lyckats lura en hel värld att slösa miljarder och åter miljarder skattepengar på en uråldrig teknik som övergavs redan då ångbåtarna ersatte segelfartygen. När subventionerna dras in stannar vindsnurrorna lika säkert som de gör det när det inte blåser. Nyare data visar också att länder som satsat på detta ”förnybara” energislag har de allra högsta elkostnaderna i världen.och de mest opålitliga ellveranserna. Byggandet av vindkraftparker är liktydigt med en miljöförstöring av katastrofala mått, antingen de placeras på land eller i havet. I många länder som Storbritannien, Tyskland och USA har man nu börjat att inse detta, men i Sverige får vindkraftmaffian fortsätta att härja fritt trots lokala protester.          


 
Offer för vindkraften

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar