fredag 19 januari 2018

Gå hem och skura morsans spis


EU:s direktiv om vedeldning har fått Skeppsgossen att minnas den gamla ramsan om att ”gå hem och skura morsans spis”. Det är ännu inte ett påbud, men vår tids lägereldar är definitivt i fara om de inte uppfyller byråkraternas krav och tanken på en vedspispolis är nog inte alldeles absurd i ett längre perspektiv. För när något kan rubriceras som ett hot mot vår hälsa skys inga byråkratiska medel.    

En förklaring till den nya hotbilden är för ovanlighetens skull inte att Donald Trump sitter i Vita Huset, utan en bok av dr Mike Holland med den skrämmande titeln ”Covered in Smoke”. Enligt denne expert på luftföroreningar dör varje år 10,000-tals EU-medborgare i förtid till följd av föroreningar från eldning med fasta biobränslen. Därtill får de cancer, hjärt- och lungproblem och astma. Vilket i sin tur leder till att många arbetsdagar går förlorade.

Läser man vidare i rapporten visar det sig att dr Holland grundar sina siffror på data från 27 kraftverk i Eruopa som eldas med biomassa. Tio av dem är före detta kolkraftverk som byggts om för biomassa eller som nu kör en kombination av biomassa och kol. De värsta bovarna är just dessa gamla kolkraftverk eftersom de är större än de nya och släpper ut mer svavel.

Om dessa rön är väl inte mycket annat att säga än att det ter sig direkt vansinnigt att hugga ner en massa skog i framför allt Nordamerika och skeppa över träden malda till flis för värmeverk i Europa, vilket ju sker idag.        

Men tro inte att vanliga vedeldare slipper undan dr Hollands känsliga näsa och luftrör. På grund av våra satsningar på förnybar energi värmer alltfler hushåll i EU upp sina hem med ved, som ju i de flesta fall är billigare än olja och kol. Redan 2014 publicerades en studie som sade att vedeldningen tog död på över 40,000 EU-medborgare varje år.

Dr Holland, som är en jäkel på siffror och statistik, har byggt vidare på den och kommit fram till att det rör sig om 130,000 fall av bronkit, över 20,000 sjukhuspatienter som lagts in för hjärt- och respiratoriska problem och en hel miljon(!) astmasymtomdagar för barn mellan 5 och 19 år (Skeppsgossen gillar att smaka på nya ord och begrepp som ”astmasymtodagar”...). Allt detta leder till 43 miljoner förspillda dagar om året och 10 miljoner förlorade arbetsdagar.

Tänka sig vad din pinne i brasan ställer till med! Och lilla Sverige föregår som vanligt med gott exempel. Boverket - som ju inte vill vara sämre än dr Holland - har räknat fram att ca 1,000 svenskar om året dör i förtid på grund av vedeldningen. Därför försöker man nu ge Svenne Svensk dåligt samvete när han kokar sitt kaffe på moster Elsas gamla Husqvarna.


Men oppositionen mot detta nya ingrepp i vardagslivet som gäller från 1 juli i år och förbjuder överflyttning av gamla spisar till nybyggen är stark, inte minst på sociala media. Diskussionen påminner faktiskt en del om snusdebatten för åtskilliga år sedan. Vedeldning och snus tycks i sanning vara två områden som kan väcka sovande svenskar och få dem att knyta näven i byxfickan, åtminstone för en halvtimme.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar