måndag 8 januari 2018

Censurera allt och alla!


Den tjeckiske bloggaren Lubos Motl har i ett delvis satiriskt inlägg tagit upp den nya tyska lagen om “näthat” som trädde i kraft vid årsskiftet. Den säger i princip att allt du skriver på internet är förbjudet. Enligt denna lag kan ett internetföretag som Facebook, Twitter, Instagram etc. som glömmer att radera något anstötligt inom 24 timmar få böta upp till 50 miljoner dollar! Därför har dessa företag tagit det säkra före det osäkra och raderar numera allting, skriver Motl. I det som raderas ingår såväl humor som satir och ett av de första raderade kontona var satirmagasinet “Titanic”.

För att kontrollera alla inlägg har det upprättats s.k. radera-center, fortsätter Lubos Motl. Det andra av dessa ligger i Essen och har nu 500 anställda. ”Juniorer” som arbetar där får 10,50 euro i timmen, ”seniorer” 15 euro. De anställda har indoktrinerats att tro att allt de gör är till mänsklighetens fromma. Men eftersom de har miljarder poster att granska räcker det ju inte ens med några hundra sådana här centra. Det hela slutar troligen med att de flesta tyskar kommer att få ägna sig åt att granska och radera det som skrivits av de återstående tyskarna. 

En av cheferna för verksamheten är Anette Kahane, före detta Stasi-agent och nu grundare och president för Amadeu Antonio Foundation som arbetar mot främlingsfientlighet, antisemitism och högerextremism. I stället för att åtalas för de brott hon begick i Östtyskland har hon nu belönats med en officiell tjänst som handlar om att  begränsa yttrandefriheten för 82 miljoner människor.
Det tycks med andra ord som om Agneta Merkel – vars familj ju flyttade från Västtyskland till Östtyskland medan östtyskar ibland offrade sina liv för en flykt åt motsatta hållet – försöker återupprätta det angivarsystem som rådde i hennes hemland.    
Politiker i hög position är dock undantagna från lagen oavsett hur grovt de än uttrycker sig. Angela Merkels eget CDU/CSU har exempelvis föreslagit att alla muslimer som är antisemiter ska deporteras. De allra flesta vet ju att majoriteten av muslimerna är antisemiter så då talar vi om kanske 95 procent av muslimerna. Men Merkels uttalanden är skyddade och censureras inte.

“Det är förvånande att inte miljoner tyskar redan har emigrerat”, skriver Lubos Motl. ”De flesta tycks vara nöjda med denna nya totalitära regim på samma sätt som de var mer än nöjda med nazismen. Tyskland är en nation som tydligen aldrig lär sig läxan...”

Det tycks inte Sverige göra heller. På BRÅ:s hemsida kan vi läsa: ”I Sverige finns ännu ingen särskild lagstiftning för kränkningar och hot på internet, utan de brottstyper näthat hamnar under är exempelvis olaga hot, ofredande, förolämpning, förtal, stämpling och brott mot personuppgiftslagen. Lagen ser särskilt allvarligt på näthat som utgör hatbrott.” Det kan låta betryggande, men under de svävande formuleringarna tycker sig Skeppsgossen ana embryot till en liknande lag som den tyska (och för övrigt också den franska).

Hör ropen skalla: ”Censurera allt och alla!”  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar