söndag 28 januari 2018

Om två minuter klämtar narrklockan

Som alla Skeppsgossens välinformerade läsare vet finns det ett “domedagsur” ombord på Narrskeppet. Narrarna avläser det en gång om året för att få veta hur nära slutet mänskligheten befinner sig. Nu har de gjort det igen – och konstaterat att domedagen ligger endast två minuter framåt i tiden.
Det var vetenskapsmän som arbetade med den första atombomben inom ”Manhattan-projektet” som skapade domedagsuret 1947 för att på ett pedagogiskt sätt visa oss vanliga stackare hur nära vi befinner oss slutet för allt mänskligt liv. Men idag handlar domedagen inte bara om den dag då någon smäller en ny atombomb utan också om klimatförändringarna – det gäller ju att vara med sin tid även för grånade vetenskapsmän.
Den 25 januari, flyttades visaren fram 30 sekunder så att den nu står på endast 2 minuter före midnatt. Så nära slutet har vi inte varit sedan 1953 när både USA och Sovjetunionen testsprängde sina vätebomber. Men, invänder då den kloke läsaren, atombombshotet är ju knappast lika överhängande idag  även om Iran ger fan i vad världssamfundet tycker (Skeppsgossen kunde bara inte låta bli att rimma lite för att lätta upp stämningen...).
Nej, det inser till och med forskarna som förklarar att de mycket noga har sammanvägt alla gamla och nya hot mot mänskligheten, inklusive allmänhetens allt mindre tilltro till vad experterna tycker. Att blanda och ge på det här sättet ökar enligt Skeppsgossens mening knappast tilltron till de experter som vrider fram minutvisaren på sitt domedagsur. 
Atombombshotet ensamt har ju knappast ökat och enligt många bedömare till och med minskat på senare år – vilket borde innebära att klockan gått några minuter bakåt.  Klimatförändringarna kan vi ju inte stoppa vad vi än hittar på, så det verkar rätt ologiskt att kombinera de här båda faktorerna. Men när det handlar om att skrämma folk till lydnad och underkastelse ersätts logiken oftast av paniken.



  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar