fredag 24 februari 2017

Nya tuppen utlöste högljutt kacklande i hönshuset


En gång hade Skeppsgossen en liten hönsfarm. När den gamla tuppen byttes ut på grund av ålderdom och en ny var på plats uppstod ett kackel utan like. Nästan alla de 50 hönsen var framme och hackade på den nya tuppen som riskerade att stå där lika naken som Vreeswijks hönan Agda (jag tror inte att den gode Cornelis hade någon större erfarenhet av hur ett hönskollektiv fungerar). 

Av någon anledning har jag kommit att tänka på min lilla hönsgård när jag läst och hört vad de kacklande Trumphatarna inom media hostar upp. I detta oväsen är det svårt att urskilja vad Donald Trump egentligen åstadkommit under sin första månad i Vita huset. Därför kan en snabb summering vara på sin plats. 

Redan innan han tillträdde inställdes en större konferens om hälsa och klimat (de troende fick nöja sig med Al Gores endagsseminarium). Orsaken var enligt de ansvariga att man inte visste om den nya administrationen skulle uppskatta initiativet.

Som jag tidigare berättat försvann Vita husets webbsidor om Obamas energi- och klimatprogram och ersattes av en sida med rubriken “An America First Energy Plan,” på vilken Trump bland annat lovar att “eliminera skadliga och onödiga program”. Och mindre än ett dygn efter sitt tillträde gav Trump EPA (motsvarande Sveriges naturvårdsverk) order om att frysa alla anslag – därmed hade han i ett drag sparat 4 miljarder dollar per år!

Stabschefen Reince Priebus meddelade att myndigheterna skulle stoppa alla beslut om miljöreglerande åtgärder i väntan på en granskning. Det handlade om t.ex. ökad energieffektivitetsstandard för portabla luftkonditioneringsaggregat(!) och uppdaterade bestämmelser för förnybara bränslen…

Beträffande EPA har det gjorts åtskilliga utredningar som visat att myndigheten rutinmässigt bryter mot lagen och sina egna riktlinjer och att man slösar pengar på forskning som inte har någon positiv effekt på vare sig hälsa eller miljö. Trump har nu övertagit ansvaret för EPA:s utgifter och allt talar för att han kommer att hålla hårt i plånboken.

Den 24 januari signerade Trump en order för omstart av utbyggnaden  av oljeledningarna Keystone XL och Dakota Access som Obama stoppade. De här oljeledningarna kommer att skydda miljön, ge nya jobb och förbättra energisäkerheten. 

“Trumps snabba insatser på klimat- och energiområdena bekräftar hans vallöften att göra Amerika stort igen”, summerar H. Sterling Burnett vid Heartland Institute.


Om detta har vi inte fått höra något i det svenska hönshuset, där medias kacklande journalister gjort allt för att plocka fjädrarna av den nya och kaxiga tuppen - utan att lyckas särskilt väl, bör det väl tilläggas.

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar