söndag 19 februari 2017

10 miljoner "ismaskiner" kan spä på Arktis istäcke med en meter





10 miljoner sådana här kan rädda istäcket i Arktis

Enligt CNN har ett forskarlag kommit på en genialiskt enkel lösning att rädda isen i Arktis. Bygg en miljon vindpumpar på flytbojar, samla upp vattnet, pumpa upp det i jättetankar och spruta sedan ut det över det befintliga istäcket. Ett sådant projekt skulle inte kosta mer än 500 miljarder dollar…"en överkomlig utgift" enligt förslagsställarna.

Förslaget kommer från universitetet i Arizona och har fått seriösa klimatforskare världen runt att skaka på huvudena. Men tydligen är detta bara en början, för fullt utbyggt - med 10 miljoner pumpar - skulle systemet gå löst på 5 triljoner dollar…

En av kritikerna har gjort ett överslag av vad det skulle betyda förutom de direkta kostnaderna. Det skulle innebära att USA:s hela stålproduktion under ett år skulle gå åt till pumptorn, propellrar etc. och att hälften av världens containerflotta måste tas i anspråk för transporterna. För att nu inte tala om att det skulle orsaka CO2-utsläpp i storleksordningen 160 miljoner ton.

Enligt narrarna i Arizona skulle 10 miljoner pumpar kunna bygga upp en meter extra havsis under en vintersäsong. Den normala tillväxten av is är ungefär 2-3 meter så tillskottet skulle bli avsevärt.

Australiska bloggaren Joanne Nova varnar dock för konsekvenserna:  Oväsendet från 10 miljoner vindsnurror skulle göra 10 000 valar utom sig och störa vintersömnen för en miljon isbjörnar.  "Var är Greenpeace när man behöver dem?" undrar hon.


Skeppsgossen har å sin sida haft ett samtal med kaptenen här på Narrskeppet och förhört sig om möjligheten att ombord hysa en hel institution av klimatforskare från Arizona-universitetet på obestämd framtid - det möter inga hinder, förklarade han.  Det tycks som om Narrskeppets skrov är lika töjbart som skrovet på en gummiflotte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar