torsdag 23 februari 2017

Metanlarmet avblåst


Kommer ni ihåg larmen om världens farligaste klimatbomb – metan som läckte upp från havsbottnen och den tinande permafrosten? Om Skeppsgossen minns rätt var det den svenske professorn Örjan Gustafsson som till viss del stod för “upptäckten” under en expedition med isbrytaren Oden. Visserligen sade han att metan var en svårbedömd kraft i klimatförändringarna, men Al Gore hakade förstås på och döpte den till “metanbomben”.  
Nu kan vi lägga locket på även för denna klimatfara, i varje fall om man får tro en ny rapport från universitetet i Rochester och U.S. Geological Survey (USGS). I nästan tio år har forskare därifrån studerat dessa gashydrater. Slutsats: Även om uppvärmningen fortsätter så handlar det om så små mängder att de inte har någon betydelse för klimatet. Inte heller har man hittat några bevis för att det skulle ske utsläpp i stor skala.
Tidigare trodde man att metanet – som är en växthusgas 20 gånger “farligare” än koldioxiden - har bidragit till atmosfärens uppvärmning vid tidigare tillfällen,  men forskarna vid USGS säger att det alltid handlat om små mängder som nått upp i atmosfären. Antingen stannar utsläppen i bottenslammet för att lösas upp i vattnet eller också tar mikrober hand om dem och omvandlar metanet till CO2.
Så nu kan Skeppsgossen konstatera att ännu ett “varg”-rop varit helt obefogat. Det tycks som om alla de klimatlögner vi matats med under ett par decennier nu så sakta börjar avslöjas och vederläggas – kanske kan det ha något att göra med att USA fått en ny president som tidigt under sin kampanj förklarade sin skepsis. Under framför allt Obamas diktatur var det ju förbjudet för forskare och vetenskapsmän att ha en avvikande åsikt i klimatfrågan. Trots alla påhoppen på Trump verkar det som om han redan har börjat leva upp till sina vallöften att vädra ut det unkna klimatet i den akademiska världen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar