lördag 25 februari 2017

Biomassa orsakar skogsskövling

Nu ifrågasätts varifrån man får råvaran till  "kolneutrala" pellets.

Skyddade skogar  fälls urskillningslöst över hela Europa för att möta EU:s klimatmål om förnybar energi. Det framgår av en undersökning som gjorts av organisationen Birdlife och som refererats i The Guardian. Enligt tidningen kommer upp till 65 procent av Europas förnybara energi från biobränslen som träpellets och flis. 

I en alldeles färsk studie från Chatham House visas också att biomassa avger mer kol per energienhet än de flesta fossila bränslen!

Biobränslena ska enligt bestämmelserna hämtas från “skräpskog” och rester från avverkning, men det finns inga krav på att producenterna bevisar att deras träprodukter är miljövänligt framtagna.

Birdlife upptäckte att avverkning sker  i t.ex. en nationalpark i Slovakien och i skogsområdena runt  Emilia-Romagna i Italien (där man påstår att det handlar om åtgärder för att förhindra översvämningar). I Slovakien har användningen av biobränslen ökat med 72 procent sedan 2007.

En talesperson för organisationen säger: “Rapporten ger klara bevis för att EU:s energipolitik har lett till att hela träd avverkas och att man fortsatt använder spannmål inom energisektorn. Vi subventionerar en storskalig miljöförstöring inte bara utanför Europa utan också på vår egen bakgård.”

Även om man som Skeppsgossen inte tror på någon global uppvärmning orsakad av oss människor bör man hålla i minnet att det tar 50 år eller mer för nyplanteringarna att återställa skogsområden. Experter skyller den ökade avverkningen på att biokraftverken blivit fler och större och att det därför krävs väsentligt mer råvara. Så länge 30 procent av denna utgörs av restprodukter är det acceptabelt, men om det inte räcker återstår bara att fälla fler träd.

Som exempel nämner The Guardian en pelletsfabrik i ryska Vyborg. Den producerar 800 000 ton träpellets per år och råvaran kommer från avverkade skogar runt Leningrad och Pakov. Produkterna säljs till bl.a. Vattenfall, Fortum och Dong Energy för att möta efterfrågan I Sverige, Danmark, Finland och Italien.

Biomassaindustrin håller envist fast vid sina påståenden om att man bara använder restprodukter från avverkningarna som annars skulle ligga och ruttna. Men det tycks alltså vara en sanning med stor modifikation.   

Källor:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar