torsdag 30 november 2017

When will they ever learn?



Som Skeppsgossen skrivit många gånger tidigare är det ingen lätt uppgift att förutsäga det framtida klimatet – väldigt ofta kan ju meteorologerna inte ens förutsäga vädret för en vecka framåt. Men ändå har det funnits och finns det fortfarande en massa klimatnarrar som profeterar om översvämningar, enorma oväder, missväxt och en massa andra otrevligheter som orsakas av vår användning av fossila bränslen som kol, naturgas och olja.


Redan i slutet av 1980-talet hävdade FN att hela nationer löpte risk att utplånas av stigande hav om mänskligheten inte lyckades hejda den globala uppvärmningen före år 2000. Nu har det gått snart 18 år sedan dess, inget uppseendeväckande har hänt och FN:s narrdepartement fortsätter ändå att ringa i samma gamla varningsklockor.

För 25 år sedan undertecknade 1,700 forskare och experter ett brev om en kommande global kollaps som kunde undvikas bara om vi avskaffade det kapitalistiska systemet. I år har samma “Union of Concerned Scientists” skrivit ett nytt brev med ungefär samma innehåll – och den här gången har man fått ihop hela 15,000 namnunderskrifter. Är det någon som tror att de får rätt denna gång?
För 10 år sedan påstod FN att vi hade bara åtta år på oss att stoppa en höjning av den globala medeltemperaturen med 2⁰C. Var och en som läser detta kan själv konstatera att ingenting alarmerande har hänt efter denna prognos. Nättidningen Daily Caller News har låtit göra en sammanställning av de värsta varningarna under de senaste 30 åren som ligger till grund för de här uppgifterna.

Prins Charles är ju en kunglig narr som redan 2009 påstod att vi människor bara hade 96 månader på oss att rädda jorden. “Bäst-före-datum” har nu passerats med råge och något nytt datum har vi inte fått från Buckingham Palace.

En herre som heter Eric Holthaus varnade för en kommande istid på grund av den globala uppvärmningen. Orsaken var enligt denna olyckskorp att två glaciärer i Antarktis skulle kollapsa med en väldig fart och dränka en massa kuststäder och tvinga invånarna att sätta sig i säkerhet på högre höjder. Men det fanns vettiga experter som invände att herr Holthaus hade dåligt på fötterna när han skrev detta.

Påven Franciskus har visat sig vara den katolska kyrkans ärkenarr i flera avseenden. Klimatet bör han definitivt avhålla sig ifrån att kommentera vad hans gud än viskar i örat på honom. Tyvärr har dock FN enrollerat honom i samband med sina meningslösa och kostsamma klimatmöten, alltmedan Franciskus själv pladdrar varningar som en kommunistisk papegoja.

Ända fram till förra året var Laurent Fabius fransk utrikesminister och tillika polare med USA:s John Kerry? Tillsammans hade de här två efter mycket funderande kommit fram till att vi bara hade 500 dagar på oss att undgå klimatkaos. Året var 2014. I december 2015 arrangerades det stora klimatmötet i Paris, alltså 65 dagar efterdet att deadline passerats. Byråkratins kvarnar gick lite för sakta, förväntningarna kom än en gång på skam och världen bestod.

Vi får inte heller glömma president Obama som under sin kampanj lovade att hejda havens höjning som en gång gamle kung Knut. Någon höjning mer än de vanliga millimetrarna per år har vi ju inte sett till så kanske var Obama inte alldeles fel ute den gången. Voodoo?

År 2009 skrev ledaren för Kanadas gröna, Elizabeth May, att vi hade timmar på oss att rädda mänskligheten. ”Vi har inte längre årtionden, vi har endast timmar.”

Den brittiske premiärministern sade samma år att vi hade 50 dagar på oss, ett uttalande som fick narrarna här ombord att dra en suck av lättnad. Det var ju en positiv nyhet jämfört med Elizabeth Mays timmar (hur många de nu var). Vi andra drog också en lättnadens suck när denna pajas gick i land.

En annan framstående klimatnarr, Rajendra Pachauri, sade redan 2007 att om vi inte vidtar kraftiga åtgärder före år 2012 är det för sent. Tio år senare väntar vi fortfarande på dessa kraftiga åtgärder och någon sorts FN-plan. Hittills har det ju blivit mest snack och lite verkstad.

En riktig miljökämpe, George Montbiot, som nu mest hålls under Narrskeppets däck skrev i en artikel 2002 att världen inom 10 år måste bestämma sig för om den ska utfodra djuren eller människorna på den här planeten – det var enligt honom ett oundvikligt val. År 2002 var uppskattnngsvis 930 miljoner människor undernärda enligt FN. År 2014 var antalet nere i 805 miljoner…

Det är inte utan att en väderbiten Skeppsgosse börjar nynna på Pete Seegers “Where have all the flowers gone” med den odödliga codan ”When will they ever learn?”

Skämttecknaren Josh träffar ofta mitt i prick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar