måndag 6 november 2017

Det stora bedrägeriet

Peak silver?

Nu firar de gröna orgier i Bonn – eller som en cynisk observatör kommenterat klimatkonferensen: “Utan dessa årliga jamborees, vad skulle då de tusentals delegaterna göra med sina värdelösa liv?”

Många av dem menar att hela världen ska fungera med enbart förnybar energi redan 2030, under förutsättning att den förblir subventionerad av skattebetalarna förstås. De hänvisar till att vindkraften sedan 1990 ökat med nästan 25 procent årligen och solkraften med över 45 procent varje år. Men mera sällan berättas att vindkraften fortfarande svarar för endast 0,46 procent av världens totala energibehov och att vind och sol tillsammans producerar mindre än 1 procent av det totala behovet. Allt enligt siffror från IEA (International Energy Agency).

En man som heter Spencer Morrison och arbetar vid BP har räknat lite på det kommande behovet av elektrisk energi. Enligt IEA växte energibehovet i världen med 2,000 TWh mellan 2013 och 2014. För att täcka detta skulle det ha behövts 50 procent fler vindturbiner än som byggts i hela världen sedan år 2000. Eller 350,000 nya turbiner på 2 MW vartenda år!

Finns det kanske plats för så många i Norrland? undrar Skeppsgossen.

Spencer Morrison har också tittat på hur många solpaneler det skulle gå åt för att möta det globala behovet. Då handlar det enligt honom om en yta motsvarande hela Spanien. Men, skriver han, eftersom mänsklighetens elkonsumtion idag utgör endast 20 procent av det totala energibehovet, så innebär det att en övergång från fossila bränslen inom transportsektorn skulle kräva ett fem gånger så stort landområde helt täckt av solpaneler.  
     
Frågan är också om det finns tillräckligt med råvaror för en storsatsning på solpaneler. Silver är t.ex. en nödvändig metall i moderna solceller. Det går åt 20 gram silver för en standardpanel på 1,8 m². För att tillverka en kvadratkilometer solpaneler behövs alltså  11,1 ton silver. Spaniens yta uppgår till 506,000 km². Följaktligen skulle det krävas 5,616,600 ton silver för att producera alla erforderliga solpaneler, vilket enligt Morrison är 7,2 gånger så mycket silver som det finns på jorden. 
   
Silver är bara en beståndsdel i elektroniska produkter. Många andra mineral används också i stor utsträckning, t.ex. sällsynta jordartsmetaller, och när dessa blir bristvaror får vi ransonera användningen av dem och se priserna raka i höjden (vilket de redan har gjort).

Spencer Morrisons slutsats är väl värd att citera:


“Mot bakgrunden av dessa fakta kan vi lugnt dra slutsatsen att den gröna industrin inte är mycket mer än ett enda stort bedrägeri som marknadsförs under en täckmantel av ädla intentioner.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar