fredag 24 november 2017

Ingen kolkraft för Miss Niue

Vill inte veta av kolkraft, har redan diesel så att det räcker till alla 1,625 invånare.

Du har väl hört att 20 nationer inklusive Storbritannien, Kanada och Nya Zeeland nu har anslutit sig till en internationell allians med syftet att fasa ut alla koleldade kraftverk före 2030? ”Power Past Coal” heter denna celebra sammanslutning vilket väl låter minst lika spännande som ”Hej och hå, vi nu inte mer till gruvan ska gå!” – utom till av de gröna godkända gruvor för brytning av kobolt och sällsynta jordartsmetaller förstås...

I alliansen ingår också Niue som är en så liten nation i Söderhavet att den inte ens får vara med i FN. Anledningen till det är att i Niue bor sammanlagt 1,625 personer och det är alldeles för få för att upptas i församlingen.  Men koleldning vill dessa utstötta inte veta av. Alltså får de vara med Power Past Coal.  Att landet eller ön får sin elektricitet från dieselkraftverk är ju en helt annan sak. Det får också Marshallöarna, om än med lite inblandning av lokal kokosnötolja. Luxemburg är också med i denna internationella allians mot kolkraft, något som möjligen kan förklaras av att nationen inte producerar någon egen elkraft alls utan importerar den från grannarna. Angola ären annan medlemstat – där har närmare 70 procent av invånarna inte tillgång till elektricitet överhuvudtaget!

Joanne Nova som förmedlat nyheten om denna fantastiska allians konstaterar att den nog har tillkommit mest för att ge Donald Trumps administration en svidande örfil. Hon påpekar också att det egentligen bara är Kanada av de viktigare kolproducerande länderna som ingår i alliansen. Å andra sidan exporterar Kanada hälften av sin numera kraftigt neddragna produktion till länder som tänker fortsätta att elda med kol. Till dem hör i första hand jättar som Kina, Indien, USA, Tyskland, Ryssland och Japan.


Det är inte alla länder i världen som är så lyckligt lottade som Niue att det räcker med några dieslar för att försörja en hel nation med elektricitet. 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar