tisdag 21 november 2017

Kampen mot koldioxiden fortsätter

Från denna holländska anläggning skickas koldioxid
 till kommersiella växthusodlingar. Gissa om det kostar pengar.
Nu har “klimatforskningen” tagit ännu ett stort steg på vägen mot Frälsningen eller ”rädda jorden och mänskligheten för våra barns skull”. Det handlar förstås om att suga CO2 ur luften, en teknik som är både knepig och energikrävande. Men redan idag finns det företag som ser chansen att tjäna pengar för all överskådlig framtid, ty enligt sakkunskapen är detta något som vi får hålla på med i minst ett sekel framöver! Annars går jorden under och alla våra barn och barnbarn med den!
Och vad ska man då göra med den livgivande koldioxiden? Jo, den ska transporteras till kommersiella växthus och därmed skapa ett trivselklimat för växterna som får dem att växa fortare. Samtidigt ökar utsläppen från växthusen och vi får alltså en sorts perpetuum mobile som kan ge klirr i kassan för hundratals år framöver. Rent logiskt hade det förstås varit bättre att låta den ökande mängden CO2 komma all växtlighet till godo genom att inte skicka in den i växthus, men logik och klimatvetenskap är som bekant två helt skilda begrepp.
Inte oväntat är det EU som backar upp denna form av återvinning som förkortas CCU (= Carbon Capture and Utilisation). Tidigare förordades att överskottet av CO2 skulle grävas ner i jorden ungefär som radioaktivt kärnavfall, men nu fokuserar man på återvinning i stället. Fast det ena goda utesluter inte det andra, säger en del.
Redan idag används CCU-tekniken inom vissa områden. Kolsyran i läskedrycker kan t.ex. tas om hand på detta sätt (det handlar väl om överskottet, annars skulle ju dryckerna inte vara kolsyrade). I Nederländerna transporterar man CO2 från vissa industrier i Rotterdam till Westland, där gasen pumpas in i stora växthusodlingar och får tomaterna att växa så det knakar. Nu pratas det också om att använda CO2 i fordonsbränslen. Steelanol är namnet på ett sådant projekt som går ut på att producera bioetanol med hjälp av den koldioxid som stålverken släpper ut.

Det är sannerligen inget fel på uppfinningsförmågan när det gäller kampen mot koldioxiden. Synd bara att den bygger på så vansinniga förutsättningar och lösa antaganden. Men nu är bollen i rullning och korna fortsätter att prutta och rapa.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar