tisdag 2 maj 2017

Richard Lindzen om isar och havsnivåer


I Skeppsgossens inlägg den 29 april “Snart badbart vid Nordpolen” bemötte jag de senaste larmen från några av de badsugna passagerarna ombord på Narrskeppet. Dessa hävdade under buller och bång att vi inom en snarare framtid än ”forskarna” tidigare sagt skulle få både ett isfritt Arktis och en katastrofal höjning av världshaven. Nu har en av de mest respekterade experterna inom klimatområdet, professor Richard Lindzen vid MIT, diskuterat påståendena i en som alltid läsvärd artikel. Skeppsgossen väljer att citera några avsnitt i den som behandlar just Arktis med omnejd och världshaven.

“Den globala havsnivån tycks ha stigit med ungefär 15 cm per århundrade i tusentals år. Före satelliterna mättes nivån i huvudsak med hjälp av tidvattenmätare som mätte nivåerna i förhållande till fastlandets nivå. Tyvärr förändras också fastlandets nivå, och som Emery och Aubrey noterar är tektoniken den viktigaste orsaken till höjdförändringar på många ställen på jorden. Från 1979 har satelliter använts för att mäta den aktuella havsnivån. Resultaten låg förbluffande nära de tidigare tidvattenmätningarna men generellt något högre. Som Wunsch et al framhåller finns det dock inget som tyder på att de små höjningarna visar på någon accelererande höjning av havsnivåerna. Oavsett vilket, förändringarna är ytterst små jämfört med de rapporter som talar om katastrofala förändringar. Redan på 1980-talet menade alarmister som S. Schneider att havsnivåhöjningarna med fördel kunde användas i skrämselpropagandan. Det faktum att människor som Al Gore och Susan Solomon (tidigare chef för IPCC:s Scientific Assessment) har investerat i strandegendomar bekräftar att hela den här historien handlar mer om propaganda än om vetenskap.”

Och hur är det med isen kring Nordpolen, professor Lindzen? 

“Satelliter har observerat havsisen runt såväl Arktis som Antarktis sedan 1979. Varje år iakttas en tydlig cykel som går från ett nästan helt istäcke till ett påtagligt mindre under sommaren. Under denna period har mätningarna under de senare åren visat på en påtaglig minskning av sommarisens utbredning i Arktis (och en motsvarande ökning i Antarktis). Men på senare år tycks det som om isutbredningen har stabiliserats. När vi talar om klimatförändringar är självfallet 40 år en ganska kort period. Trots det har man gjort försök att extrapolera korta trender och få dessa att framstå som att det redan nu börjar råda isfria förhållanden i området kring Nordpolen. Var och en kan lätt inse att det är alldeles fel. Om vi extrapolerade variationer i marktemperaturen från gryning  till skymning skulle vi få ett kokhett klimat dagtid. Det är ju helt uppåt väggarna. Att extrapolera isutbredningen under den arktiska sommaren ser ut att vara lika galet.
    Även om satellitdata är oerhört mycket noggrannare än tidigare mätresultat, kan vi inte helt lita till dem. Satelliterna kan förväxla områden täckta av is med smältvatten över med isfria regioner. Dessutom är kanske temperaturen inte den enda orsaken till att havsisen krymper. Sommarisen är bräcklig och växlande vindar spelar en viktig roll och kan blåsa ut isen över havet. Det är överhuvudtaget mycket tveksamt om den växlande utbredningen av sommarisen har något att göra med klimatförändringar. De klimatmodeller vi har förutsäger knappast sådana förändringar. Prognoserna för 2100 anger allt från inga förändringar alls till total avsmältning. Man kan följaktligen inte påstå att havsisens beteende bekräftar några plausibla förutsägelser.
     Ibland sägs det att vi redan 1922 hyste farhågor för den försvinnande havsisen runt Arktis, varför det som nu sker inte kan betecknas som unikt. De data som låg till grund för de nämnda farhågorna  kom från området kring Spetsbergen. En marinbiolog och klimatvurmare beskrev det då som ett lokalt fenomen, men trots detta är författarens bevis långt ifrån övertygande. Bland annat var författaren selektiv i valet av sina bevis.
     Det enda man säkert kan säga just nu är att den arktiska havsisens  beteende representerar ett av de många intressanta fenomen som jorden uppvisar och som inte kan förklaras av vare sig våra kunskaper eller tillgängliga data. Vi bör också vara medvetna om att smältande havsis inte bidrar till en höjning av havsnivån. Dessutom har ju människan länge drömt om att kunna öppna denna Nordvästpassage. Mot den bakgrunden ter det sig underligt att man nu ser möjligheten som en larmsignal. Men, som redan Mencken noterade: ”Hela syftet med praktisk politik är att skrämma folket (som man sedan räddar) med en ändlös räcka av elaka troll, de flesta rena fantasifoster”. Miljörörelsen har tagit Menckens uttalande ett stort steg längre.

Läs hela artikeln på


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar