lördag 29 april 2017

Snart badbart vid Nordpolen


Johan Kuylenstierna tar sig ett dopp vid Nordpolen...
Rätt ofta numera misströstar Skeppsgossen om de människor som utger sig för att vara klimatexperter och sprider direkta lögner till den allmänhet som fortfarande tror att media berättar sanningar. Senaste exemplet är en s.k. rapport från Arktiska rådet som fått klimatnarrarna på SVT att dregla av förtjusning. Enligt vad ”över 90 internationella forskare” kommit fram till kan det vara nästan helt isfritt på sommaren runt Nordpolen redan om 20 år. Till sekelskiftet kan det bli mellan 6 och 12 grader varmare i Arktis.
 Nu slås rekord efter rekord i Arktis, heter det. ”Klimatförändringarna går mer än dubbelt så snabbt där än på resten av jorden. Isen kring nordpolen blir mindre för varje år, och i mars uppmättes rekordliten vinterutbredning för månaden.”
En av dem som bidragit till rapporten är chefen på Stockholm Environment Institute Johan Kuylenstierna. I likhet med Skeppsgossen tycker han att man kommit fram till ”ett ganska häpnadsväckande resultat” så på den punkten är vi i alla fall ense.
Isen blir också tunnare, konstaterar rapporten. Mellan 1975-2012 minskade tjockleken med 65 procent. Det betyder också att tjock is som överlever somrarna blir alltmer sällsynt. Nu är det mesta ettårig is som smälter varje sommar. Mer öppet vatten påskyndar uppvärmningen genom att mindre solljus reflekteras bort. För isbjörnar, sälar och valrossar betyder det att livsmiljön krymper. Men det betyder även att sydligare arter i havet som späckhuggaren drar sig norrut och drar nytta av de nya öppna vattenytorna.
Hur stor är sanningshalten i denna larmrapport, frågar sig den som lärt sig att inte lita på sådana här larmrapporter. Det enkla svaret är att den är lögn från början till slut.   
Redan 2008 publicerades liknande rapporter om den stackars isen kring Nordpolen. Mannen som levererade dem då var den numera ökände Peter Wadhams som Skeppsgossen berättat om vid många tidigare tillfällen. Fyra år senare var isen mer utbredd än på länge och då skyndade sig Wadhams att säga att isen skulle vara borta 2016. Han skrev till och med en bok med titeln “Farewell To Ice”. I verkligheten (som vägrar att rätta sig efter Wadhams förutsägelser) hade isen blivit 33 procent tjockare under åren  2013-14.

Naturligtvis måste de internationella ”forskarna” också varna för stigande havsnivåer som en följd av den smältande inlandsisen på Grönland. ”Smältande Grönlandsis har redan gjort att havsnivån stigit en centimeter. Men den allt snabbare avsmältningen gör att haven kommer att stiga med ytterligare 25 centimeter utöver 0,5-1 meter som FN:s klimatpanel sagt.”
Jaså. Sedan när har havsnivån stigit med en centimeter? Det får vi inte veta för det skulle ju ta udden av påståendena. Enligt alla mätningar (gjorda av bl.a. NCAR) fortsätter havet att stiga med några millimeter om året som det gjort under hela 2000-talet. Man har till och med talat om en långsammare höjning under senare år.
Slutklämmen i rapporten är att om koldioxidutsläppen fortsätter som idag så kommer det att bli hela 12 grader varmare än nu i Arktis vid seklets slut! Om utsläppen minskar kraftigt, och i linje med Parisavtalets mål om en global temperaturhöjning på max 1,5-2 grader, så kommer ändå temperaturen kring Arktis att stiga med sex grader.
Det är långt ifrån första gången vi serveras liknande skräckvisioner. I en artikel av professor Johan Rockström från november 2016 påstod detta orakel att ”om isen i Arktis smälter kommer havsnivåerna att stiga med sju meter”. Det är dubbelt okunnigt, konstaterade Skeppsgossens vän Sture Åström, sekreterare i nätverket Klimatsans. Jag citerar:
”1. Påståendet kan bara avse landisen på Grönland. Havsisen påverkar inte havets nivå alls. Och landisen har vuxit det senaste året. Den håller inte på att smälta bort. Notera att den är tre km tjock och på den höjden är temperaturen 20 grader lägre än vid havsytan.
2. OM klimatet skulle bli så varmt att landisen verkligen skulle börja smälta, kan det alltså bara ske närmast marken. Därmed skulle det ta flera tiotusentals år innan den var borta. Dessförinnan har vi en ny riktig istid både på Grönland och här i Sverige.
Artikeln visar hur okunnigt Sveriges klimatdebatt bedrivs. Det är ett underbetyg till svenska media. Det dessa publicerar om klimatet är nästan alltid endera vilseledande eller rena lögner.”

”Gå och bada!” brukade man säga när någon yrade i nattmössan och det är en uppmaning som Skeppsgossen härmed vidarebefordrar till Arktiska rådets medlemmar. Jag kan inte begripa hur människor med kvalificerad utbildning kan vara så blinda för fakta som dessa s.k. klimatforskare.

En uppmärksam läsare har påpekat att bakom rapporten står egentligen ett annat onödigt "klimaträddande" organ, kallat Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP). Detta delar dock inte alltid de åsikter som framläggs av Arktiska rådet, enligt den brasklapp som markerats på bilden ovan. Som Skeppsgossen noterat många gånger tidigare - det är förfärande många "forskare" som dansar runt den moderna guldkalven.     .      
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar