måndag 10 april 2017

Har Gore och Mann redan vunnit klimatdebatten?

Michael Mann vann på poäng i kongressen

Efter Donald Trumps inträde i Vita huset har det varit ovanligt tyst på det däck där klimatnarrarna hålls. Visserligen har en del kommentarer nått Skeppsgossens öron, ofta i stil med att "nu kommer världen i ett slag att återförpassas till medeltiden" – vilket väl för övrigt borde hälsas med jubel eftersom utsläppen av CO2 på den tiden nog var rysligt små. Men inte heller i den seriösa forskarvärlden har det smällt några champagnekorkar. Varför?
Det som dämpat glädjen tycks ha varit den utfrågning om klimatvetenskapen som härförleden ägde rum i amerikanska kongressen. Tre ledande forskare – Judith Curry, John Christy och Roger Pielke Jr – fick redogöra för sin inställning tillsammans med den omstridde AGW-pajasen Michael Mann. Hela föreställningen finns att se på youtube men Skeppsgossen tycker i likhet med många andra att den var rätt ointressant.
Och än värre – den som plockade hem poängerna var faktiskt Michael Mann! I jämförelse med honom gjorde ”motståndarlaget” rätt släta figurer. En och annan menar att Mann inte tog sin uppgift på allvar och skämtade till det men det håller Skeppsgossen inte med om. Han dominerade helt klart showen och hade fördelen av att inte behöva hålla sig till sanningen.
Professor Mann har sin dagliga gärning vid Penn University. Han blev världsberömd genom att ljuga ihop en temperaturkurva som liknade en hockeyklubba, vilket är precis den sorts konststycken som media älskar. Lättfattligt för allmänheten, begripligt till och med för dagens journalister. Efter det har han kommit med förutsägelser om när vi når den oåterkalleliga vändpunkten i klimatarbetet och skickligt skjutit fram den i tiden innan vi passerat den. Nu senast har han fastslaget ett sista datum år 2020.   
En av Michael Manns argaste vedersakare är den kanadensiske forskaren dr Tim Ball. Han säger sig inte bli klok på hur en så ihålig teori som den om klimatförändringarna kan ha fått ett sådant genomslag världen över.  
”Det har gått 30 år sedan James Hansen slog larm i kongressen”, skriver han. ”Sedan dess har den globala medeltemperaturen stigit med knappt en bråkdel av en grad. Varför får vi aldrig se något om detta? Hans förutsägelser har inte slagit in på en enda punkt. Det enda positiva är kanske att den stora allmänheten inte längre är särskilt intresserad av den globala temperaturen. Folk märker inget av klimatförändringarna. Skatterna blir högre, elräkningarna också. Men inget kommer att förändras förrän Michael Mann och hans gelikar avslöjas som de stora skojare och taskspelare de är.”

Utan att på något sätt vilja framställa mig som annat än en något så när insatt lekman på området förstår jag Tim Balls frustration. Den seriösa forskargruppen har inte kunnat göra sin röst hörd på samma sätt som Al Gore och Michael Mann. De har inbillat sig att debatten om den globala temperaturen kunde baseras på vetenskapliga iakttagelser och fakta, när den i stället grundats på den ena förvanskningen av sanningen efter den andra. Alarmisterna har spelat på känslor och gjort det skickligt, med stöd av organisationer som Greenpeace och WWF.

”Det är mycket lättare att visa svältande isbjörnar, smältande glaciärer, förödelsen efter cyklonerna och säga att ‘om vi inte eldade med fossila bränslen så skulle allt detta inte hända längre!’ oavsett hur lögnaktigt det är”, skriver Tim Ball.

Han tror att om man som Donald Trump får ”vanliga” människor med sig så kan det bli en bestående ändring. Det är möjligt att han har rätt, men då måste forskarvärlden skaka fram en frontfigur som får media, politikerna och folket att lyssna. Finns det en sådan i trollkarlens hatt? Hittills har det mest varit beskedliga kaniner.

Om människor inte vore så lätta att manipulera och bedra, om det inte vore så lätt att få dem att lyssna och tro på varje självutnämnd ”expert” skulle Narrskeppet inte vara den gigantiska oceanångare det är idag. Jag tror att vi får leva med myten om den globala uppvärmningen i säkert 30 år till och att vi måste fortsätta att bemanna utkiken dag och natt för att kontinuerligt avslöja de gamla och nya charlatanerna och berätta om deras påhittade hockeyklubbor.     







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar