tisdag 9 maj 2017

Dags för goda nyheter


Åtta klimatforskare har i en rapport varnat för att vi måste minska vår användning av fossila bränslen med minst 25 procent  fram till 2100 för att vi ska kunna leva upp till målen i COP21. De säger också att vi måste börja göra det inom de kommande 10 åren om det ska kunna bli verklighet. Något som – vilket Skeppsgossen tidigare berättat – översattes av klimatnarrarna till ”forskarna säger att vi har tio år på oss att rädda jorden”.

Som alltid i studier av den här sorten bollar forskarna med en massa osäkra variabler. Vem kan t.ex. idag förutsäga hur mycket energi vi kommer att använda I framtiden?

En av dem som kritiserat rapporten är dr Duane Thresher, klimatforskare vid Columbia University och NASA GISS. Han säger rent ut att det är “matematiskt omöjligt för några klimatmodeller att förutsäga klimatet”. Han jämför med den klassiska “fjärilseffekten” och betecknar klimatmodellerna som “mer komplexa/kaotiska vädermodeller som har en teoretisk sanningshalt för maximalt 10 dagar framåt”.

 “Att vi kan förutsäga klimatet flera årtionden eller ens bara några år framåt  i tiden är en lögn, men en lögn som ger mycket uppmärksamhet i media och skönt klirr i anslagskassan.”

Dr Thresher tycker också det är märkligt att vi genom att minska fossilanvändningen skulle kunna hejda och till och med vända utvecklingen. För det första är teorin att vi människor påverkar klimatet omdiskuterad och för det andra kan man undra om det bara är utsläppen av kol som är boven i dramat. Var finns bevisen för detta? Dessutom har det  ju visat sig att en större koncentration av CO2 i atmosfären leder till både större skördar och en grönare värld.
  
En av dem som framhållit nyttan av mer koldioxid i atmosfären är dr William Happer, fysikprofessor emeritus vid Princeton-universitetet.

 “Vi har ständigt fått höra att CO2 är en djävulsk molekyl som orsakar global uppvärmning”, säger han. “När vi tvärtom bara har vinster att göra om atmosfären tillförs mer koldioxid.”

Han får medhåll av dr Indur Goklany, som tidigare representerat USA i IPCC. I en rapport med titeln “Koldioxid: De goda nyheterna” skriver han att den ökande andelen koldioxid i atmosfären “är en tillgång för både mänskligheten och biosfären i största allmänhet”.


Skeppsgossen blir glad och lycklig varje gång han läser så kloka uttalanden av framstående forskare. Problemet är bara att få ut det goda budskapet i en atmosfär som inte är full av koldioxid utan förorenad av decenniers skitsnack. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar