söndag 21 maj 2017

Universitetsvärldens förfall

Du tror det kanske inte, men Skeppsgossen har faktiskt studerat
 vid Uppsala Universitet innan det blev politiskt korrekt.

En professor i klassisk historia vid Stanford-universitetet har liknat de gamla lärosätena i Nordamerika vid Potemkinkulisser - bakom de trygga tegelfasaderna klädda med murgröna döljs inte bara ekonomiska problem utan kanske viktigare en sjunkande kvalitet på undervisningen och allt påtagligare inskränkningar i det fria ordet. Skeppsgossen tycker att professor Victor Davis Hansons tankar har relevans också för dagens svenska universitetsvärld och summerar några av hans synpunkter.

”Ta det fria ordet”, skriver han. ”Utan friheten att få uttrycka sig kan det inte finnas något universitet. Men ser man till vad som hänt i Berkeley, Claremont, Middlebury och Yale på senare tid, finns det inte mycket kvar av det fria ordet och det civiliserade utbytet av olika idéer... Om en föreläsare gav uttryck för sina tvivel på den globala uppvärmningen och vad våra regeringar kan göra åt den, ifrågasatte Black Lives Matter-rörelsen eller antydde att vårt kön är biologiskt bestämt snarare än en social konstruktion, skulle personen ifråga få sparken eller bli utbuad och kanske utsatt för fysiskt våld...”

Professor Hanson menar också att universiteten backar på samma sätt som de gjorde i 1930-talets Tyskland. Antingen höll man tyst eller också rättade man in sig i det politiskt korrekta ledet.  

“Många studenter kan inte heller klara uppgifter som tidigare ansågs självklara”, skriver han. "Det mesta är numera för svårt för deras känsliga intellekt. Studieresultaten sjunker. Det viktiga är att studenten lämnar klassen med rätt grupptänkande och den ideologi som stämmer med professorns ras/klass/kön...”

Professor Hanson tar som exempel upp staten Kaliforniens universitetssystem som är USA:s största. ”Nästan 40 procent av alla nyinskrivna studenter behöver stödundervisning i matematik och engelska språket sedan de har blivit underkända i kompetenstesterna... Universiteten satsar nu hårt på vad som i realiteten är gymnasiekurser för att studenterna inte ska känna sig kränkta när de ställs inför de höga kraven inom universitetsutbildningen... Resultatet blir urvattnade klasser och betygsinflation...”

Professor Hanson slutar sin kritik med dessa ord: “Dagens melodramatiska universitet har blivit en klassisk tragedi.”   

Läs hela artikeln på http://www.realclearpolitics.com/articles/2017/05/04/potemkin_universities
   

1 kommentar:

  1. Mycket viktigt !

    Det problem du tar upp är på många sätt kärnpunkten i de flesta av dagens problem. Dagens "värdegrund" att inget utom PK-märka åsikter är anständiga är första förutsättningen för ren fascism. Sverige har kommit långt på den vägen . . .

    SvaraRadera