måndag 15 maj 2017

Visst har allt blivit bättre - men inte på grund av de gröna narrarna


Hur ofta får vi inte höra att jorden är överbefolkad, luften förorenad, att vi slösar med naturens resurser och en massa andra människofientliga påståenden. På grund av dessa har världen begåvats med tusentals energi- och miljölagar och bestämmelser som påverkar oss alla i ett eller annat avseende. Låt oss kortfattat diskutera dessa felaktiga antaganden.”

Så skriver Steve Goreham, författare till flera kritiska böcker om klimatförändringarna, i sammanfattningen av en nyutkommen bok med titeln ”Outside the Green Box” som Skeppsgossen haft glädjen att läsa under ensamma stunder i utkiken på Narrskeppet. Här följer några utdrag ur Gorehams klarsynta och lättlästa bok som kan rekvireras från Amazon eller direkt från stevegoreham.com.

“Som vi diskuterat i kapitel 2 har nästan alla aspekter av människans livskvalitet förbättrats. Under de senaste 200 åren har livslängden mer än fördubblats, från 30 år till över 70 år. Barnadödligheten har sjunkit till en femtedel av siffrorna för 1800-talet. Sedan år 1800 har inkomsterna i världen  räknat per person ökat 10 gånger tack vare att världens energiproduktion ökat 26 gånger och handelsvolymerna i världen 1,800 gånger.

Produktionen av livsmedel fortsätter att öka snabbare än befolkningstillväxten. Idag är 11 procent av jordens befolkning undernärda, vilket är den lägsta siffran i historien. 80 procent av världens befolkning kan läsa och skriva, vilket är dubbelt så många som år 1900... Vi är på väg mot en alltmer gyllene tidsålder, även om en del gör gällande att det bara bli sämre och sämre.

Maurice Strong, Paul Ehrlich och andra varnade för att överbefolkningen skulle leda till en katastrof och att människan var en art som tappat all kontroll. Men som vi diskuterade i kapitel 3 föder dagens kvinna i genomsnitt 2,5 barn mot 5 stycken år 1950.  Det är uppenbart att alla samhällen nu genomgår en naturlig demografisk utveckling från höga födelse- och dödstal till motsatsen. I stället för att vara utom kontroll kommer världens befolkning förmodligen att stabiliseras under den senare hälften av detta århundrade.  

Under de senaste 200 åren har mänskligheten kämpat mot ökande luft- och vattenföroreningar. Idag kräver FN och miljörörelsen ett slut på ’överproduktion’ och ’överkonsumtion’, att västerlandet hejdar sin ekonomiska tillväxt och minskar energianvändningen för att inte fortsätta att ’förstöra vår miljö’. Koldioxiden utpekas som en luftförorening och luften vi andas kallas ’farlig och ohälsosam’.

Men som vi diskuterade i kapitel 4 är verkligheten en helt annan. Under det senaste århundradet har de flesta människor tillgång till rent dricksvatten... och luftföroreningarna i industriländerna har minskat dramatiskt under de senaste 30 åren... De fattiga länderna lider fortfarande av dessa problem men när ekonomin förbättras minskar de bevisligen.

Energikonsumtionen är ingen bov. De nationer som konsumerar mest energi per person har också de lägsta utsläppen av luft- och vattenföroreningar per person... Koldioxden är inte någon förorening. Hundratals fackgranskade studier visar att ökade halter av CO2 leder till att växterna utvecklas snabbare och blir större. Redan nu är jorden grönare på grund av högre CO2-halt i atmosfären.

Under de senaste 30 åren har ideologin bakom klimatförändringarna anammats av både regeringar och den gröna rörelsen. De flesta vetenskapliga organisationer, de flesta av de stora universiteten, de flesta av Fortune 500-företagen, de flesta trossamfund och majoriteten av nyhetsmedia bekänner sig offentligt till denna teori. De kallar koldioxiden för ”en luftförorening” och tåg som transporterar kol för ”dödståg” och de som inte tror på budskapet får heta ”klimatförnekare”. 
    
Men som framgår av kapitel 5 visar vetenskapliga data att naturliga krafter och inte människans utsläpp dominerar jordens klimat. Vattenånga, inte koldioxid eller metan, är den dominerande växthusgasen. Vår industri bidrar med mindre än 2 procent till växthuseffekten. För 1000 år sedan var temperaturen på jorden betydligt högre än idag och vad jorden upplevt under de senaste 8000 åren är en långsam avkylning...

Råmaterial är naturliga men resurser skapas av människor. Vilka resurser som är tillgängliga beror inte av hur många vilda frukter det finns på träden eller hur stenig jorden är utan på mänsklig förmåga och teknik att ta dem tillvara. Resurstillgången kommer att fortsätta öka och pratet om att vi gör slut på dem är inget annat än en förnybar myt.”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar