lördag 27 maj 2017

Tung sammanfattning om klimatets mekanismer

Vulkaner och hetvattenskorstenar på havsbottnen påverkar vårt klimat

I en nyligen publicerad uppsats som hamnat hos Skeppsgossen har ett par "tunga" forskare än en gång avfärdat påståendena om koldioxidens inverkan på klimatet. Jag vet inte hur många gånger detta ämne varit uppe till diskussion, men myter är ofta seglivade – och det alldeles särskilt när en mångmiljardindustri vuxit upp kring den.

Nåväl, den här gången är det meteorologen dr Martin Hertzberg och kemisten Hans Schreuder som i detalj undersökt ett antal data som har betydelse för klimatet, bland  dem de berömda borrkärnorna från isen i Vostok, satellitdata, solaktiviteten etc.

De båda forskarna kommer fram till att ingenting i dessa data styrker antagandet att CO2 i atmosfären driver vare sig väder eller klimat eller att utsläpp orsakade av mänsklig aktivitet, användning av fossila bränslen etc. påverkar CO2. Alla förändringar i CO2-halten har till allra största delen naturliga orsaker.
   
Ett bevis för detta är de klimatvariationer som kan avläsas i borrkärnorna från Vostok. Data från dem bevisar att såväl temperaturförändringar som förändringar i CO2-halten i atmosfären varit regelbundet förekommande under de senaste 400,000 åren.
Vad är det då som dessa forskare anser styr klimatet på vår planet?
De viktigaste faktorerna är enligt dem bland annat variationer i solaktiviteten, fördelningen av land och vatten på jordytan, vulkanutbrott och inte minst de undervattensvulkaner och  hundratusentals ”skorstenar” som kontinuerligt värmer upp världshaven.   
Till slut bör det betonas att Hertzberg och hans kollega kommit fram till att förändringar i temperaturen på jorden nästan alltid föregår förändringarna i CO2-halten i atmosfären. De som tror på CO2 som en drivkraft för klimatförändringarna har med andra ord fått det hela om bakfoten. CO2 svarar på klimatförändringarna och inte tvärtom, hävdar de.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar