tisdag 27 december 2016

Alla lögner till trots - korallreven klarar det mesta


Det är inte lätt att vara korallrev idag: klimatförändringar, varmare hav, överfiske. WWF påstår att vissa rev är alldeles döda. Men korallreven lever precis som vi människor en tid, sedan dör vi och nya kommer efter. Miljöorganisationerna har uppenbarligen svårt att fatta så enkla samband. Dessutom behöver korallerna inte särskilt lång tid för att anpassa sig till nya förhållanden - generna finns redan på plats. 
Nyligen har det också bekräftats att koraller i likhet med de flesta levande varelser har en stor anpassningsförmåga. Forskare har gjort genstudier av en art som finns utanför Florida och noterat att koraller som lever nära stränderna anpassar sig till skiftande vattentemperaturer och vattenkvalitet i högre grad än sina släktingar på djupt vatten.
Det rätt fantastiskt att populationer som lever så nära varandra – det är inte mer än 10 km mellan de studerade reven – kan vara så olika”, säger en av forskarna.
Upptäckten innebär att koraller förvånande snabbt kan reglera sina gener och aktivera sådana som behövs för överlevnaden i en specifik miljö. Denna förmåga nedärvs dessutom från generation till generation.
Intressant är också att koraller som levt nära kusten anpassade sig snabbare när de flyttades ut på djupare vatten än vad deras släktingar gjorde när de flyttades in mot stranden. Koraller utifrån havet reagerade med påtaglig stress och blekning. Förhållandet kan bara tolkas som att de strandnära reven är mer flexibla i regleringen av generna.
I en annan korallstudie, denna gång från Karibien, har man undersökt vilka koraller som överlevde massdöden för ett par miljoner år sedan, en massdöd som troligen orsakades av nedisningen på norra halvklotet och avkylningen av världshaven. Det visade sig att även den gången var det korallarter som levde i grundare vatten som klarade sig bäst.  Det är när vattnet blir för varmt som koraller bleks. Genuppsättningen kan då rädda dem och det tycks inte heller spela någon avgörande om vattnet försuras. Generna finns redan. Korallforskarna har också korsat koraller från de varmare delarna av Stora Barriärrevet med arter som lever i kallare vatten längre söderut vid experimenten har det visat att anpassningen till den nya miljön går otroligt snabbt. Vi människor kan faktiskt också hjälpa till att förnya områden som tagit skada genom att inplantera nya arter från andra rev.  Se där en meningsfull uppgift för WWF. Kostnaderna kan ju denna rika organisation lämpligen ta från sina väl tilltagna reklamanslag.  


1 kommentar: