måndag 19 december 2016

Efter mer än tre år i domstol: En delseger för vndkraftsdrabbade i Irland


Den 11 december meddelade tidningen Irish Examiner en stor nyhet: “Familjer som tvingats flytta från sina hem på grund av bullret från vindkraftverk i deras närhet har vunnit ett mål mot vindkraftbolaget Enercon i Irlands högsta domstol”. Skeppsgossen gladdes med familjerna och hoppades att utslaget skulle innebära att andra familjer i andra länder skulle kunna åberopa målet.

Men riktigt så enkelt var det inte. Det visade sig nämligen att tidningsreportern tagit ut segern i förskott. Vad det hela handlar om är att sju familjer i en by i Cork nu har fått tillverkaren av vindkraftverken, tyska Enercon, att erkänna sin skuld i målet. Om detta erkännande kommer att leda till ekonomisk kompensation eller få andra följder är det ännu för tidigt att säga. Först till hösten kan de klagande förvänta sig ett utslag.

I England har en person redan vunnit ett motsvarande mål, men då gjorde parterna upp I godo och ingenting har läckt ut om storleken på skadeståndet.

De vansinniga satsningarna på vindenergi fortsätter i hela Storbritannien trots protester från de hushåll som drabbas av bullret från turbinbladen. Hela tiden hävdar exploatörerna att det inte finns några vetenskapliga bevis för att vindkraftsbullret påverkar människor hälsa, trots att tidskriften Noise and Health förra året publicerade en amerikansk studie i vilken man undersökt sömnmönstren hos personer som bor 1,5 km från en vindfarm och en referensgrupp som bor längre bort. Resultatet visade entydigt på att den första gruppens sömn påverkades negativt av vindkraftverken. Enligt tidskriften utgör resultaten “viktiga kliniska indikatorer på att hälsan, inklusive sömnkvaliteten, tröttheten under dagen och den mentala hälsan påverkas negativt”.

De irländska familjerna har kämpat i över tre och ett halvt år mot Enercon, som till att börja med vägrade att ge med sig. Men nu har företaget uppenbarligen gett efter och även om det bara kan kallas en delseger för familjerna i Cork är det ändå ett steg framåt. I april nästa år ska skadeståndskraven behandlas av domstolen.

Oavsett utslaget öppnar det dörren för många liknande mål i framtiden. Vindkraftsmotståndarna i Storbritannien håller tummarna och kan tills vidare sova lite bättre om natten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar