tisdag 20 december 2016

Solcellerna breder ut sig i världen


Solcellerna breder ut sig överallt och förvandlar öknarna till industrilandskap.
Solenergin är snart den billigaste formen av elektricitet! Det förkunnade brittiska tidningen The Independent och baserade påståendet på rapporter från Bloomberg New Energy Finance (BNEF) som visar att kostnaden för solenergi i 58 länder nu sjunkit till ca 1/3 av kostnaden 2010.
I augusti lämnade elproducenter i Chile in anbud på elproduktion. Lägsta anbudet var på solenergi med 29,10 dollar per megawattimme – bara hälften av anbudet från en kolkonkurrent. En talesman för BNEF säger att förnybar energi är billig i u-länder som vill öka elproduktionen, så billig att den inte längre behöver några subventioner.
I rika länder där den förnybara energin måste konkurrera med kol- och gaskraftverk är dock kostnaden fortfarande högre.
En stor del av äran för denna utveckling tillfaller Kina som ju tagit fram allt billigare och effektivare solceller, skriver The Independent. Beijing har också gett ekonomisk hjälp till andra länder för solcellsprojekt (eftersom de vill sälja mer av dem – Skeppsgossens kommentar).
Det är inte alla experter som håller med Bloomberg.
Det aktuella solenergiprojektet i Chile gäller Atacama-öknen som lär vara ett av de soligaste och torraste områdena i världen. För arbetet betalar man chilenska löner som ligger långt under exempelvis de brittiska. Därtill kommer att chilenska staten betalar överföringsledningarna från Atacama till andra platser i landet. Kapaciteten på installationen är endast 120 MW, vilket i bästa fall kan 315 GWh per år med i bästa fall 30 procent verkningsgrad. Chiles elproduktion uppgick enligt BP till 75,4 TWh 2015; följaktligen står solcellerna för ynka 0,7% av den totala elproduktionen.”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar