måndag 26 december 2016

Franska "solvägen" betalar sig om 300 år


Enligt tidningen Daily Mail Online finns nu världens första väg med beläggning av solpaneler i en liten fransk by i Normandie. Det handlar om en vägsträcka på 1 km som är täckt med 2 880 solpaneler. Förhoppningen är att panelerna ska kunna tillräckligt med el för att klara byns gatubelysning (eller 280 MWh per år). Ungefär 2000 bilar ska rulla på vägen under de första två åren – därefter ska det göras en utvärdering.

Projektet har kostat de franska skattebetalarna ca 5 miljoner euro (motsvarande 4,2 miljoner pund). Det innebär enligt brittiske bloggaren Tallbloke att med ett marknadspris på 50 pund per MWh och en produktion på kanske 280 MWh per år så blir värdet på den producerade elen 14 000 pund. Alltså kommer att ta minst 300 år innan man fått igen investeringskostnaden!

Framtida historiker kommer att se tillbaka på denna besynnerliga episod i mänsklighetens historia ungefär som vi idag betraktar Neros värsta galenskaper”, skriver Tallbloke.

För övrigt erinrar sig Skeppsgossen att han skrivit om en likadan solväg i Idaho i USA som blev ett fiasko mer eller mindre innan den hunnit invigas. Uppenbarligen har fransmännen aldrig hört talas om den eller också har man valt att hålla tyst om detta misslyckande för att kunna sola sig på sina paneler i Normandie.

Man kan ju också fråga sig hur lång bromsträckan blir på solpanelerna jämfört med asfalten och vad som händer vid frosthalka. Men det är för att använda ett franskt låneord “petitesser” som på intet sätt förtar glansen i detta storslagna projekt på en kilometer vägbana.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar