lördag 17 december 2016

Vindsnurror blev en konstinstallation


I Port Angeles i staten Washington har de styrande hittat en alldeles ny användning för vindsnurror. Som utsmyckning i en park!

Som framgår av bilden ser de här snurrorna inte riktigt ut som de propellrar vi blivit vana vid och det är säkert inte Vestas som tillverkat dem. Men de tre turbinerna kostade i alla fall gott och väl 100 000 dollar. Efter installationen i höstas har det visat sig att de tillsammans genererar el till ett värde av 1,40 dollar per dag eller 42 dollar i månaden – när det blåser tillräckligt för att de överhuvudtaget ska snurra.

Inte mycket till utdelning på insatt kapital alltså – fast det har ju ingen större betydelse när medborgarna snällt betalar med sina skattemedel.

Tanken bakom denna moderna utsmyckning var från början att den skulle leverera ström till parkbelysningen och skicka överskottet ut på nätet. Tanken har nu officiellt modifierats till att vindsnurrorna “ska locka besökare till parken genom att introducera vertikala och rörliga element i upplevelsen… samtidigt som de visar exempel på alternativ energi”.

Med tanke på det usla ekonomiska utbytet har en del av stadens fullmäktige fått smått kalla fötter och ångrar nu att det röstat för installationen. Sent ska syndaren vakna, heter det ju. Kanske ställer Port Angeles energiverk upp med några fossila kilowatt så att stan åtminstone kan dekorera snurrorna med LED-slingor så här i juletid?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar