torsdag 19 juli 2018

Dårdansen fortsätter


Klimatlarmen från Narrskeppets undre däck fortsätter att ge eko i media. Nu senast är det en av de kvinnliga pellejönsarna, dr Svetlana Jevrejeva, som skrivit en rapport i den förment vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letters. Enligt en datastudie som hon lett är det absolut nödvändigt för mänskligheten att klara FN:s 2-gradersmål. Gör vi inte det får världen vara beredd att punga ut med 14 triljoner dollar om året efter 2100 för att skydda sig mot översvämningar och annat otyg.

“Mer än 600 miljoner människor bor vid lågt liggande kuster, mindre än 10 meter över havsytan”,  påpekar denna hovnarr. ”När jorden blir varmare smälter glaciärerna och isarna. I kombination med att haven också blir varmare och expanderar är därför just havsnivåerna avgörande för framtiden.”

Svetlana framhåller också att det inte finns några studier som visar vad som händer vid en måttlig temperaturhöjning på 1,5-2⁰C under hela det kommande seklet och därefter. Skeppsgossen trodde att det fanns massor av sådana studier, men Svetlana har tydligen hittat ett eget hål i klimatosten som inte undersökts till fullo. ”Vi fann att med en temperaturhöjning på 1,5⁰C kommer havsytan att ha höjts med 1,52 meter i genomsnitt. Men missar vi 2⁰C målet blir höjningen hela 1,8 meter i värsta fall.”  

Skeppsgossens enda kommentar är bara en undran över hur dessa klimatnarrar orkar fortsätta sitt totalt meningslösa arbete med alla datamodeller som gång på gång visat sig vara helt värdelösa.  Samtidigt kan man ta del av uppgifter om exempelvis det lilla öriket Tuvalu i Stilla havet som ju borde ha försvunnit i djupet vid det här laget med tanke på alla tidigare katastrofrapporter. I stället visar det sig att Tuvalu – som består av nio atoller och 101 korallrev -  har växt till ytan under perioden 1971-2014 enligt en nyzeeländsk studie baserad på flygbilder och satellitmätningar.  Tillväxten är 2,9 procent trots att havsnivåhöjningen i just detta område är dubbelt så stor som det globala genomsnittet.

En av dem som lett studien säger att atollerna inte alls är statiska utan geologiskt aktiva och föränderliga. Den förväntade erosionen motverkas av stormar som för med sig sediment och av de ständiga vågrörelserna. Invånarna i dessa nationer tillråds att inte börja packa och emigrera till fastlandet utan att istället planera för sin fortsatta framtid ute i havet. En näraliggande lösning för dem är att koncentrera befolkningen till de större öarna och atollerna som kan förväntas växa i storlek. Det kommer inte heller att hända förändringar över en natt utan öbefolkningarna i området har god tid att förbereda sig. 

Visst vore det skönt att slippa fortsatta  profetior av det slag som Svetlana Jevrejeva nu publicerat. Men på något vis är är klimatlarmen själva livsluften för alla världens narrar. Jag kan förstå att de som lever gott på dem inte vill ge upp – men någonstans på undre däck måste det väl ändå finnas en eller annan som börjar ifrågasätta dårdansens ändamål.   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar