torsdag 5 juli 2018

Brittisk dasshumor



Skeppsgossen finner alltid stort nöje i satiren – Jonathan Swift och Mark Twain är ett par av de litterära gestalter han sätter främst på det området. Därför gladde det honom mycket när han tog del av nedanstående. Den är skriven av en skämtare som är professor och heter Gary Lewis. Under pseudonymen Gerry Jay Louis vid Institute of Interdisciplinary Political and Fecal Science skickade han in en artikel till en psykologisk facktidskrift. Och hör och häpna - tidskriften tog in artikeln och drog därmed ett löjets skimmer över dagens “vetenskapssamhälle”.

Vad artikeln handlade om? Jo, den diskuterade vilken hand – vänster eller höger – som politiker använder när de torkar sig i röven!

“Styrkan i denna studie”,  skriver författaren, “är bland annat dess ekologiska värde – ytterst få studier har gjorts på levande politiker. En svaghet är att vi inte har kunnat få den aktuella handen formellt bekräftad, något som skulle ha brutit mot etikens regler (och kanske också mot den nationella säkerheten).”

“En av våra sju anonyma fackgranskare satte fingret på en annan öm punkt i sin kommentar:  ‘Jag kan inte låta bli att undra över hur medlemmar av den politiska centern torkar sig i ändan – byter de hand ibland eller använder de båda händerna samtidigt?’”

Andra områden som bör undersökas är förstås vilken hand de använder för att tillfredsställa sig själva med eller för att smeka sin älskade knähund.  

Enligt artikelförfattaren kan man kanske tro att den hand som man använder för att torka sig med avslöjar ens politiska hemvist på en höger-vänster-skala. Men så enkelt är det inte.

”Vi  rekryterade deltagarna i vår studie från den ledande politiska institution som brukar kallas Parlamentet. Alla deltagare är framstående politiska namn som Boris Johnski, Teresa Maybe och Placido Domingo (en fullständig förteckning kan rekvireras från artikelförfattaren).  Enkäten genomfördes på så sätt att en kvinnlig assistent tog kontakt med någon av deltagarna ute på gatan, förklarade att hon studerade psykologi, ställde några inledande frågor och frågade till sist vilken hand den aktuella personen torkade sig med. Nio deltagare svarade beredvilligt, medan en viss Nigel F. Arage bad intervjuaren dra åt helvete och därför måste strykas ur utvärderingen av studien.

“Resultaten visar på ett tydligt mönster”, summerar artikelförfattaren. ”Politiker till höger har en tendens att torka sig i ändan med vänster hand (4 av 4). För politiker till vänster gäller motsatsen – 3 av 4 av dessa använder höger hand (Jeremiah Doorbin svarade att han låter en munchkin från Sound of Music utföra torkandet, men om det inte finns någon sådan till hands väljer han första bästa lediga hand).”

Du kan läsa hela artikeln med alla dess vetenskapliga  referenser på http://crimsonpublishers.com/pprs/pdf/PPRS.000516.pdf


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar