torsdag 7 juni 2018

Vad kan vi lära av exo-civilisationernas historia?



”Universum fixar många saker. Det skapar galaxer, kometer, svarta hål, neutronstjärnor och en hel massa annat. På senare tid har man upptäckt att det skapar ett stort antal planeter, men det är inte alldeles klart om det också ger upphov till energihungriga civilisationer och inte heller är det utrett om sådana civilisationer oundvikligen driver sina planeter in i klimatförändringar. Många sätter sitt hopp till att vi ska kunna bygga en hållbar civilisation på vår planet  jorden. Men hur vet vi om det ens är möjligt? Har någon i kosmos lyckats göra det?”

Författaren till texten ovan heter Adam Frank och är astrofysiker vid universitetet i Rochester. Tillsammans med ett antal kolleger har han publicerat  en första studie över främmande planeters tänkbara historia, civilisationerna som utvecklats på dem och åtföljande klimatförändringar.
”Det började mest som ett skämt när vi bestämde oss för att studera ’den teoretiska arkeologin hos exo-civilisationer’ – för det är just sådana folk menar när de talar om utomjordingar. Astronomerna kallar de nya världar de har upptäckt för ’exoplaneter’. Så begreppet utomjordingar bör ersättas med det mer korrekta ’exo-civilisationer’”.

Man räknar med att det finns över 10 miljarder triljoner planeter i kosmos och för Adam Frank liksom för de flesta av oss andra är det orimligt att tänka sig att jorden skulle vara den enda med en form av civilisation. De flesta arter som levt på vår jord är nu utdöda varför det bör ha funnits andra civilisationer på andra håll som också blomstrat en tid för att sedan dö ut. Syftet med studien är att på något sätt skapa en bild av vad som kommer att hända med vår egen civilisation.

Adam Frank framhåller att science fiction-litteraturen har givit oss schablonbilder av främmande raser. De flesta av representanterna för dem liknar i hög grad oss människor men har vanligen olika slags pannben  eller öron eller ett varierande antal fingrar. En av frågorna som teamet ställde sig var om den bilden var historiskt riktig.Till sin hjälp tog man matematiska modeller av det slag som numera används av biologer och ekologer i alla möjliga sammanhang. Tyvärr kunde modellerna inte ge ett entydigt svar på frågan så vi får fortsätta leva med de gröna gubbarna.

Forskargruppen utgick från ett samband mellan energitillgång och befolkningsutveckling. I korthet kan man säga att ju större energitillgången är desto fler barn föds det och desto fler barn överlever. På vår planet är det de fossila bränslena som skapat förutsättningarna för befolkningsökningen. Men, skriver Adam Frank, det finns inga gratisluncher och nu ser vi jordinvånare följderna av vår exploatering av jordens resurser (det håller Skeppsgossen förstås inte med om – tvärtom fortsätter ju våra livsvillkor att förbättras i takt med att vi kan utnyttja energiresurserna allt effektivare). 

Nåväl, enligt Frank och hans forskarteam kan man tänka sig tre modeller för framtiden hos “exo-planeterna”. En handlar om att man överutnyttjar resurserna tills planeten inte längre kan försörja befolkningen, som då kan reduceras med så mycket som 70 procent innan jämvikten återställs.Tyvärr tror det här sällskapet på myterna om hur befolkningen på Påskön mer eller mindre dog ut när de fällde alla palmer som fanns där för att rulla sina stenstoder – att det inte alls var så har Skeppsgossen skrivit om i tidigare inlägg.

En andra modell beskriver en mjuk övergång där resurstillgång och befolkningsökning så att säga håller jämna steg. Värsta scenariot beskriver en total kollaps för hela samhället. Adam Frank är emellertid klok nog att inte skylla allt på ”exo-civilisationernas” egna göranden och låtanden. Ett exempel är att naturkrafterna tar över och höjer temperaturen till 470 grader som på Venus.  

Skeppsgossen delar långt ifrån Adam Franks åsikter om hur vi människor eller andra “exo-civilisationer” kan påverka och till och med förstöra den planet vi eller ”de” lever på. Men förvisso bör vi se till att vi inte överutnyttjar ändliga resurser och ”beter oss som kosmiska tonåringar med stor makt men liten vishet” som Frank uttrycker det. 

Fast nog borde de här forskarna ha ägnat lite mer tid åt utomjordingarnas utseende och mindre tid åt deras eventuella undergång...

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar