fredag 8 juni 2018

Förbud löser inga problem

En annan Skeppsgosse

Redan 2016 förbjöds engångstallrikar och muggar av plast i Frankrike. Nu tänker EU genomföra ett liknande förbud som ska gälla i alla medlemsländer. För att förankra ett sådant förbud matas vi just nu med videosnuttar av plastsopor som påstås flyta omkring i världshaven och som inom några decennier ska vara större än fiskbeståndet (vem har räknat antalet fiskar i oceanerna?).
Skeppsgossen håller med Patrick Moore och andra kritiker av sådana förbud. Vi klarar oss helt enkelt inte utan engångsartiklar av plast! Däremot bör vi informera och lära människor att inte slänga dem hur som helst. Och vi måste också se till att plastsoporna tas tillvara på ett effektivt sätt. I t.ex. Sverige har vi ju sedan länge sopsortering – men om och hur den fungerar råder det som bekant delade meningar om.
I en nypublicerad rapport från en tankesmedja i Kalifornien analyseras hur effektivt ett förbud mot engångsplast kan vara. Inte särskilt, är den korta slutsatsen. Om man exempelvis ersätter polystyrenförpackningar med förpackningar av papper innebär det ökad mängd sopor, ökad vattenåtgång och ökade luftföroreningar.
Hur är det då med den omskrivna biologiskt nedbrytbara plasten? Jo tack, på papperet ser det bra ut men verkligheten är som så ofta en annan. I hela USA finns det t.ex. bara 113 återvinningsfabriker som kan ta hand om den sortens plast och endast 28 av dessa tar emot förpackningar med födoämnesrester. Styrofoam är däremot inget problem i någon storstad, heter det i rapporten som avslutas med dessa tänkvärda ord:
 “Entreprenörer i den privata sektorn kommer på sikt att lösa problemet med plastsoporna. Det är inte lagar och bestämmelser vi behöver utan ny teknik.”

Men EU är ingen tankesmedja utan en koloss som genomsyras av de grönas post-kommunistiska ideal. Med hjälp av skatter, pålagor och tvång försöker man skrämma invånarna till lydnad sedan de utsatts för all möjlig hjärntvätt i sociala media. Det är en förskräcklig utveckling som får Skeppsgossen att som en orangutang envist klamra sig fast vid trädet även när han hör motorsågen skära igenom stammen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar