lördag 16 juni 2018

Det går inte att bygga en ny värld över natt



Den amerikanske professorn Vaclav Smil (som för övrigt är Bill Gates ”guru”) tillhör dem som ställer sig skeptiska till många av framtidens tekniska lösningar på miljöområdet. Skeppsgossen har läst en artikel av honom där han varnar för övertro på ”gröna” innovationer som elbilar, stadsodlingar och köttersättningar.
Smil menar att framgångarna på framför allt det elektroniska området har gjort oss fartblinda och får oss att tro att vi kan lösa alla möjliga problem lika snabbt och lätt. Men, säger han, många grundläggande industriella processer är beroende av teknik som inte utvecklats på flera generationer. Som exempel nämner han elproduktionen, bearbetningen av järn och aluminium, hur vi odlar vår basföda och hur vi föder upp och slaktar våra köttdjur, hur vi flyger och hur vi transporterar varor och produkter.
Visst  sker det en utveckling också på dessa områden men den går relativt sakta. Utmaningarna är också väldiga – jordens nära 8 miljarder människor producerar varor och tjänster för över 100 triljoner dollar. För detta krävs runt 18 terrawatt energi och varje år behövs 60 miljarder ton material, 2,6 miljarder ton spannmål och runt 300 miljoner ton kött. Att ersätta allt detta kommer att ta generationer, skriver professor Smil. 
Ett exempel: Idag kan vi flyga i ett tvåsitsigt skolflygplan med eldrift i två timmar. Om ett decennium kan vi kanske tillverka hybridplan för inrikestrafik. Men energibesparingen och utsläppsminskningen blir blygsam – ”och det är långt kvar till vi får helt eldrivna flygplan för interkontinental trafik”.
Vertikal odling i storstäderna har framtiden för sig, det anser många. Tekniken tillåter lönsam produktion av hydroponiska grönsaker, tomater, gurkor etc. med betydligt mindre vattentillförsel än konventionell odling. Men sådana växter innehåller endast spår av kolhydrater och knappast något protein eller fett. Därför kan de inte föda storstädernas befolkning.
Vad vi behöver, skriver professor Smil, är stora landområden avsatta för odling av spannmål, grönsaker, rotfrukter och oljeväxter som kan ätas direkt eller ges till djur som producerar kött, mjölk och ägg. Sådana odlingar upptar idag 16 miljoner kvadratkilometer – en yta nästan lika stor som hela Sydamerika – och över hälften av jordens invånare bor idag i städer. Mot den bakgrunden är vertikal odling otänkbar.
Många ser en framtid där vi ersätter köttet med t.ex. vegetariska produkter för att skydda miljön. Men Vaclav Smil menar att det skulle vara betydligt enklare att minska köttkonsumtionen och därmed även produktionskostnaderna.
Elbilar älskas av media men tydligen inte lika mycket av den bilköpande allmänheten. I slutet av 2017 såldes 3 miljoner el- och hybridbilar i hela världen – det kan låta mycket men utgör endast 0,3 procent av världens totala bilbestånd. Även om det skulle bli rusning efter elfordon skulle det ta minst 25 år innan de kunde slå ut våra fossildrivna bilar. Och eftersom 2/3 av all elektricitet i världen produceras med hjälp av fossila bränslen, blir dagens elbil i grunden fossildriven.
Samma tveksamhet råder enligt professor Smil när det gäller batteri- eller bränslecelldrift av fartyg. Det finns redan idag färjor och mindre flodbåtar som ersatt dieselmotorerna med elmotorer, men dessa fartyg går relativt  korta trader och kan kräva upp till några megawatt. Jämför dem med de jättelika containerfartygen som färdas över 10 000 km och har dieselmotorer på 80 megawatt. Lika långt in i framtiden – eller ännu längre – ligger förverkligandet av jumboflygplan som drivs med el eller bränsleceller.
Professor Vaclav Smil är långt ifrån motståndare till teknisk utveckling men han har en mer realistisk syn på den än många andra. Skeppsgossen delar den på alla punkter och rekommenderar Smils artikel som kan läsas i sin helhet på engelska på https://spectrum.ieee.org
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar