tisdag 12 juni 2018

Nu är det bevisat - mörkret är snabbare än ljuset!

Suger mörker

Ända sedan Edisons dagar har vi gått omkring och trott att elektriska lampor sänder ut ljus. Men forskare vid Bell-laboratorierna i USA har nu bevisat motsatsen. Lampor avger inte ljus, de suger mörker. Av denna anledning kallas de numera mörkersugare.
Teorin om detta bevisar förekomsten av mörker, att mörker har en tyngre massa än ljuset och att mörkret är snabbare än ljuset.
Elektriska lampor suger alltså mörker. Ta till exempel mörkersugarna i rummet du befinner dig i. Det är mindre mörkt alldeles intill dem än i resten av rummet, inte sant?
Men inget är ju beständigt, ej heller mörkersugarna. När de en gång har blivit fulla med mörker kan de inte längre suga mer. Det kan man se på den på den svarta fläcken på en full mörkersugare. Ett nytt stearinljus har en vit veke. Du kan själv se hur denna vita veke blir svart efter första användningen. Det beror på allt mörker som den sugit åt sig. Om du håller en blyertspenna intill veken på ett tänt ljus kommer spetsen på den att bli svart därför att den hamnade i flödet av allt det mörker som ljuset sög upp.
Det finns också bärbara mörkersugare. Lamporna i dessa kan inte hantera allt mörker själva utan måste få hjälp av en uppsamlingsenhet för mörker. När denna enhet är full måste den tömmas eller ersättas innan den portabla mörkersugaren kan fungera igen.
Mörker har massa. När mörker sugs in i en mörkersugare kommer massans friktion att generera värme. Därför bör man aldrig beröra en mörkersugare i bruk.
Stearinljus skapar ett särskilt problem eftersom mörkret måste dras in i den solida veken i stället för genom glas. Därvid genereras en väldig mängd värme. Av den orsaken kan de vara farligt att röra vid ett stearinljus i arbete.
Mörker är också tyngre än ljus. Om du dyker längre och längre ner kan du se att det blir allt mörkare ju djupare du kommer. När du kommer ner på ett djup av ungefär 20 meter är det alldeles mörkt omkring dig. Det beror på att det tyngre mörkret sjunker till botten på exempelvis en sjö medan det lättare ljuset flyter upp mot ytan.
Slutligen måste vi bevisa att mörker är snabbare än ljus. Om du står i ett upplyst rum framför en mörk garderob med stängd dörr och långsamt öppnar dörren ser du hur ljuset sakta fyller den mörka garderoben. Men eftersom mörkret är så snabbt ser du det aldrig lämna garderoben.
Sammanfattningsvis gör mörkersugarna våra liv lättare att leva. Så nästa gång du ser en elektrisk lampa, tänk då på att den egentligen är en mörkersugare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar