söndag 10 juni 2018

Solpaneler = infrastruktur vi inte behöver

Fungerar inte ens i Australien

Australien lär vara det land i hela världen som har flest solpaneler på hustaken. Andelen hus med solpaneler i Kalifornien och Hawaii är 20 procent, men i t.ex. Queensland är motsvarande siffra hela 30 procent. Och utbyggnaden fortsätter i rasande takt – till ingen nytta!
“Enda tiden på dagen som vi kan använda strömmen från solpanelerna är till sommarens eftermiddagste när luftkonditioneringen går för fullt”, skriver bloggaren Joanne Nova. ”Under tre fjärdedelar av året producerar panelerna el när vi inte behöver den och under tre fjärdedelar av dygnet fungerar de inte överhuvudtaget. Resten av tiden bränner de kapital, ökar risken för strömavbrott och eldsvådor och sitter där och samlar damm och hagel.”
Våra elnät är byggda för att transportera en jämn ström av el och inte för de toppar och dalar som karakteriserar den förnybara energin från vind och sol. Spänningstoppar kan förstöra ansluten utrustning  och dipparna kräver snabb inkoppling av reservkraft innan strömmen helt försvinner . 
För att australiensarna ska kunna utnyttja sina dyrbara installationer på ett bättre sätt råder myndigheterna dem att låta varmvattenberedarna gå för fullt och att skaffa elbilar. Andra alternativ är dyrbara reglersystem som kopplar ifrån solpanelerna och/eller batterier som kostar ännu mer.
”Jag säger, sluta bara”, skriver Joanne Nova. ”Sluta installera infrastruktur som vi inte behöver, sluta subventionera den, sluta låtsas att vi behöver gröna elektroner. Sluta låtsas att vi behöver ’lagringsmöjligheter’ för att lösa ett problem vi aldrig haft. Sluta köpa elektricitet till upptrissade priser producerad av generatorer som inte klarar vårt elbehov. Folk som vill tjäna pengar på att sälja solkraft kan själva betala sina batterier.”
Elnätet i Australien måste ta hand om ett fullständigt onödigt överskott vilket också bekymrar ansvariga inom branschen. För att klara solpanelernas intermittenta elleveranser står valet mellan att förbjuda anslutning till nätet eller att bygga om nätet till stora kostnader.  En omfördelning av tillgången på el för hushållen är möjlig men drar stora kostnader i form av exempelvis pumpstationer.
Ansvarig minister i Queensland  har  flera förslag till lösningar. ”Senare i år kommer vi att erbjuda räntefria lån för dem som vill investera i batterier. I stället för att värma vatten på natten när strömmen är billig får konsumenten vänja sig vid att göra det mitt på dagen och köra poolpumpen för fullt dagtid. Dessutom krävs en s.k. smart elmätare som styr förbrukningen efter tillgången.”
Skeppsgossen tycker att solcellsentusiasterna i Sverige borde lära av Australien. Satsningarna på solceller kräver dyrbara omställningar av hela infrastrukturen vilket försäljare och installatörer självfallet aldrig nämner. Lägg därtill att vårt land har långa och solfattiga årstider där solpaneler i stort sett går för halvmaskin eller inte fungerar alls. Kanske blir det en tillnyktring nu när Kina satt stopp för sin utbyggnad av just de orsaker som beskrivs här ovan.
Jag håller med Joanne Nova: Sluta installera infrastruktur som vi inte behöver!      


1 kommentar:

  1. I Australien har man erfarenhet av satsningen på "förnybar energi". Industrin tvingades stänga på grund av den slumpvisa elproduktionen. Kolkraftverket fick dras igång igen.

    SvaraRadera