onsdag 20 juni 2018

Påvens nya helvete



Påven Franciskus håller på att modernisera självaste Helvetet, något som kanske är nödvändigt om katolska kyrkan ska lyckas behålla sin maktposition på jorden. Till sin hjälp tar han Vetenskapen om klimatförändringarna. I sin andra encyklika kritiserar han miljöförstöringen och den globala uppvärmningen och uppmanar alla troende att skrida till snabb handling för att rädda världen.
“Ledande forskare” står bakom den nya bilden av helvetet, framför allt då professor Hans-Joachim Schellnhuber vid Potsdaminstitutet som är en av påvens rådgivare i klimatfrågor. Nyligen fick påven också de ortodoxa att ordna en konferens om klimatet så nu jävlar kan man väl säga.

Det stora problemet tycks vara att budskapet inte når ut tillräckligt fort till alla troende. Därför arrangerades en konferens i Grekland under ledning av den gröne patriarken Bartholomeus. Schellnhuber fick äran att representera ”vetenskapen” och framhöll att ”tron kan hjälpa oss nu när vi forskare har försökt med allt möjligt”.

De ortodoxa prästerna hälsade båtburne Bartolomeus välkommen. Själva färdades de skäggiga värdarna enligt pressen i golfbilar och hästvagnar och man såg inte skymten av DiCaprios jetplan. Men många andra notabiliteter och rådgivare till påven visade upp sig, bland dem Bill McKibben från 350.org, Christina Figueres och hennes efterträdare på posten som FN:s klimatspecialist Patricia Espinosa samt ekonomen Jeffrey Sachs vid Columbia Earth Institute. Inget nämns dock om hur dessa dignitärer tog sig till mötet.

I Vatikanen anordnade påven Franciskus en egen konferens, till vilken bland annat ett antal representanter för oljebranschen var inbjudna. De fick veta att klimatförändringarna hotar att förstöra civilisationen. Enligt Reuters sade påven så här: ”Civilisationen behöver energi men användningen av energi får inte förstöra civilisationen.”

Nej, helvetesglöden tycks ha falnat rejält på sistone (då är det mer fart på lavan på Hawaii). Enligt en amerikansk studie har de pengar som satsats på förnybar energi och information om klimatförändringarna gått till totalt 20 väl etablerade organisationer som Sierra Club och National Resources Defense Council. Över 150 miljoner dollar  har avsatts för att sprida kunskap om det påstådda hotet, men klimatet finns inte ens med bland de tio viktigaste frågorna i de undersökningar som gjorts i USA.
Skeppsgossen hoppas att vi får se en motsvarande utveckling också på den här sidan Atlanten. Donald Trump visade att den s.k. Parisöverenskommelsen var inget annat än ett tomt papper med eller utan underskrifter. Må fler kloka politiker följa hans exempel och avslöja klimathotet som den bluff det är!   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar