torsdag 31 maj 2018

De rödgröna försöker klämma åt oljebolagen



Skeppsgossen har tidigare berättat om den pågående rättegången i Kalifornien där städerna San Francisco och Oakland har stämt de fem största oljebolagen för att medvetet ha orsakat skador på miljön. Som tur var utsågs den välinformerade och erfarne domaren William Alsup att leda rättegången och målsägarnas advokater och experter lär ha svettats åtskilligt under de dagar de har fått svara på hans frågor.

Alsup började med att kalla parterna till ett seminarium där de i detalj fick redogöra för sina positioner. Nu har han givit de båda parterna en hemläxa som antyder att vi snart kan se slutet på detta spektakel. Deras uppgift blir nu att utvärdera de positiva effekter som oljeberoendet har haft för den amerikanska ekonomin.

“Vi behövde olja och fossila bränslen för att komma från 1859 till idag”, lär Alsup ha sagt. ”Ja, detta har orsakat en global uppvärmning. Men mot denna negativa effekt måste vi ställa de många fördelar som användningen av fossila bränslen har lett till. Det rör sig om enorma fördelar inom många, många områden.”

Egentligen är det rätt beklämmande att båda parter i detta mål tror på teorin om ett samband mellan klimatförändringarna och vår användning av fossila bränslen. Det är ju en teori som avfärdats i många år nu av de flesta forskare men som envist bitit sig fast i människors medvetande tack vare charlataner som Al Gore.

Bakgrunden till det aktuella målet i Kalifornien är de likaledes lögnaktiga påståendena om att stigande hav hotar kuststäder som San Francisco och Oakland. Enligt målsägarna kan nästan 30 procent av havsnivåhöjningen under perioden 1880 och 2010 tillskrivas de 90 största fossilproducenterna. De 20 bolag som listas i stämningen har enligt målsägarna svarat för 10 procent av denna. Det har medfört att fastighetspriserna sjunkit och att många företag inte längre vågar flytta till ”the Bay Area”.

Allt detta är givetvis inget annat än förklädd utpressning.  

Att dra oljebolagen inför domstol är för övrigt en ny taktik som de rödgröna börjat tillämpa världen över. Enligt FN lär det nu pågå nästan 900 rättegångar på temat klimatförändringar i över 25 länder. Den senaste i USA väntar kanske runt hörnet sedan gamle exterminatorn Arnold Schwarzenegger hotat att stämma oljebolagen för ”överlagt mord”.  

Läs mer på oilprice.com



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar