torsdag 24 maj 2018

Plast är inget miljögift





Det är nog sällsynt med badstränder som ser ut så här.
Earth Day Network (EDN) valde “End Plastic Pollution” som tema för årets Jordens dag. Naturligtvis fick organisationen genast en massa sympatisörer, och skådespelaren och musikern Jeff Bridges spelade in en video mellan drinkarna. Den 5 juni stämmer FN in i kören och därmed kommer hela världen att arbeta för “en värld utan plast och gifter”.

Men Skeppsgossen är inte ensam om att ifrågasätta denna vulgärpropagandistiska kampanj som tydligen är en fortsättning på den (förhoppningsvis) snart avsomnade debatten om klimatförändringarna.

En av Greenpeaces grundare, ekologen  dr Patrick Moore understryker att plast inte är giftigt (annat än när det brinner). “Det handlar om sopor och avfall, om nedskräpning och inte om något annat... Lösningen på problemet är helt enkelt att lära människor att inte kasta flaskor och förpackningar överallt”, skriver han.
Earth Day Network som dragit igång kampanjen påstår att plast är giftigt och skadligt för det marina livet. För att understryka detta sprider man filmsnuttar som visar dykare som simmar bland otroliga mängder plastsopor. Var finns bevisen för att dessa bilder är autentiska? Och var finns satellitbilderna av den soptipp ”större än Texas” som påstås flyta omkring i Stilla havet?
Var är detta foto taget?
Skeppsgossen minns en motsvarande kampanj för åtskilliga år sedan med en bild av en kanotist bland sopor. Det visade sig att den inte alls var tagen ute i havet  utan i en ovanligt grisig hamnbassäng i något asiatiskt land. I en värld full av fake news måste man alltid ifrågasätta sådana ”bevis”.
“Huvudorsaken till att fåglar och fiskar sätter i sig småbitar av plast är ju att de tror att det är föda”, säger Patrick Moore. ”Men båda de här djurarterna har förmågan att låta ben och andra ganska stora föremål passera genom  sitt matsmältningssystem och plast bitar är inget undantag.”
EDN har också klagat över “mängden plast  i vår föda”. Patrick Moore kallar sådana uttalanden för rent nonsens. Om en plastbit hamnar i maten tas den om hand av vår matsmältningsapparat och avlägsnas den naturliga vägen.”
Som de flesta miljöorganisationer slår EDN larm om obefintliga risker. Att plasterna skulle hota vår planet är lögn från början till slut, säger experterna. Bloggaren Paul Driessen skriver: ”Jorden har överlevt enorma meteoritnedslag, massiva istider, massdöd under devon och andra geologiska perioder och en rad andra katastrofer. Nu ersätter man skrämselpropagandan om klimatförändringarna med samma sorts lögner om plasten.”

EDN inriktar sig i första hand på engångsartiklar av plast. I själva verket är alla slags plastförpackningar en välsignelse för hela mänskligheten. Att förpacka mat i plast i stället för djurskinn, trä, metall, glas och papper är inte bara billigare utan ger också stora sanitära fördelar.  

Plast är ju ett material som tillverkas av olja och fossilbaserade material. Paul Driessen möter kritiken så här: ”EDN vill ju i grunden att vi ska behålla oljan i marken och för den skull pratar de om alternativ. Men det är direkt absurt att tro att plasterna skulle vara bättre ur miljösynpunkt om vi ersatte råvarorna med icke oljebaserade ämnen – eller att man skulle kunna nå dit genom att förvandla nästan hela jorden till en enda stor anläggning för biobränslen som producerar energi och plaster. Vi har först och främst inte vatten nog för detta och det skulle vara liktydigt med att offra väldiga arealer odlingsbar mark och inkräkta på djurlivet.”

En f.d. ingenjör vid NASA, Alex Pope, skriver att “fossila bränslen och produkter som utvinns ur dessa, särskilt plaster, har förbättrat tillvaron för miljarder människor på jorden... Kriget mot fossilbränslen och plasterna är i grunden samma krig. Eftersom de gröna börjar förlora många delar i kampen mot den fossila energin så kastar man sig nu över produkterna.”
Så har vi det här med återvinning. EDN vill att vi ska återvinna all plast. Men det är inte ekonomiskt försvarbart, hävdar experterna. Moderna avfallsanläggningar är miljövänliga och effektiva, men de är ännu sällsynta i utvecklingsländerna. Ingen kan få Skeppsgossen att tro att människor som saknar rent vatten, elektricitet och annat som vi tar för givet skulle bekymra sig om plastsopor.
Vi får inte heller glömma vilken viktig roll plasten spelar inom snart sagt alla områden i det moderna samhället. Någon har kallat materialet ett mirakel. Plast används ju i allt från hjärtklaffar, vattenledningsrör och leksaker till skyddshjälmar, skor och mobiltelefoner. Det inser säkert också de mest förstockade miljövänner – men de vill att vi ska tillverka plasterna av kolväten som biobränsle etc. i stället för av olja och naturgas som Moder Jord lagrat i marken.
För varje tänkande människa är det ett obegripligt resonemang. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar