onsdag 9 maj 2018

Nu är Greenpeace ute och seglar igen

Greenpeace fossildrivna gummibåt protesterar
 mot det flytande ryska kärnkraftverket

Skeppsgossen vet inte i vilken mån Greenpeaces senaste jippo har uppmärksammats i svenska media. I ett rätt färskt pressmeddelande får i alla fall ”kollegerna i Sverige” en klapp på axeln för visat prov på civil olydnad. Det handlar om en protest mot att statliga pensionsinsättningar görs i fonder som gynnar den fossila industrin. Därför har ”kollegerna i Sverige” stoppat en del av sina inbetalningar av arbetsavgifter. Nu uppmanas andra avdelningar att följa det det svenska exemplet.
I pressmeddelandet heter det bland annat: “Dessa fonder investerar inbetalda pengar i olja, kol och gas (ett undantag är Irland). Det betyder att för varje timme du arbetar så kommer du – vare sig du vill det eller inte – att bidra till klimatförändringarna på fler sätt än du kanske inser.”
Greenpeace Sweden kommer att låta bli att betala arbetsgivaravgifterna för sina anställda till ett belopp motsvarande de skador på miljön som kan anses orsakade av investeringar i fossila bränslen (hur man nu ska kunna avgöra det).
I stället kommer den svenska avdelningen att placera pengarna på ett spärrat konto som öppnas först när man fått garantier för att de inte ska användas för att ytterligare skada vår arma jord. Ett krav är också att den svenska regeringen antar en politik som ligger i linje med Parisöverenskommelsen och de redan uppsatta klimatmålen.
I pressmeddelandet heter det vidare: “Investeringar i fossila bränslen orsakar dubbel skada. Primärt påskyndas klimatförändringarna och håller oss kvar i den fossila eran, men de bromsar också nödvändiga investeringar i absolut nödvändiga lösningar på energiproblemen.”
Enligt en färsk FN-rapport som Greenpeace citerar kommer världen att behöva satsa 90 triljoner dollar under de närmaste 15 åren för att uppnå de mål som Parisöverenskommelsen uppställer. Därför är det så viktigt att pengarna inte betalas till fossilbränsleprojekt. Som föredömen nämns Världsbanken och den norska oljefonden som enligt Greenpeace har slutat att finansiera sådana projekt.
Greenpeace är som vanligt ute och seglar med sina fossilbränsledrivna fartyg och snabbgående gummibåtar – fast deras farkoster tjänar ju ett gott syfte och tycks därmed ha någon form av frikort. Nu senast har organisationen med sina båtar protesterat mot ett garanterat fossilfritt projekt, nämligen det ryska flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov som är på väg till Murmansk för att ladda bränslestavarna och beräknas kunna tas i drift utanför Arktis 2019. Men kärnkraft är ju ett annat rött skynke för de gröna aktivisterna som inbillar sig att Polarhavet drabbas av såväl orkaner som tsunamis och att sådana kommer att förvandla  kraftverket  till ”ett flytande Tjernobyl”.
Förmodligen hade organisationen hellre sett en flotte med vindkraftverk och solpaneler uppe i Arktis med sina korta somrar och vindstilla vintrar. Som Einstein sa: ”Två saker är oändliga: mänsklig dumhet och universum; och jag är inte säker på det andra.”

Greenpeace har till och med en färdig illustration
av den kommande katastrofen.
‘Global Divestment Day’ in Stockholm © Greenpeace / Denis

3 kommentarer:

  1. Greenpeace fick sin luft på en lögn på 80 talet i Sverige , sälarna . Till och med jag var medlem ett år . Alltså när man kan leva ett helt liv , i äventyr . Slippa gå till ett rejält tråkigt jobb , och inte fatta vad en civilisation går ut på .Och inte behöva ta ansvar för dess överlevnad , då kan man bli en greenpeacsare . Och sådana där bilder kommer jag ihåg från kärnkraftsvalet 80 . Nä Greenpeace är ren och skär aktivism som inte vill leva som vi gör , göra vad dom vill, och känna sig goda och andra betalar.Ska dom göra skillnad så borde dom ägna sig åt sexualupplysning , så kanske vi kan få hejd på överbefolkningen , som är det största hotet .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag delar helt dina åsikter om Greenpeace, men att jorden löper risk att bli överbefolkad tror jag inte. Det har man ju sagt i minst 50 år nu - idag är vi 2 miljarder till på klotet sedan dess och svälten är idag mindre utbredd än någonsin. Enligt en artikel jag nyligen läste räknar man med att födelsetalen kommer att stiga fram till ca 2070 för att därefter successivt minska. Orsaken skulle vara att när de fattiga får det bättre ställt så minskar födelsetalen automatiskt. Den som lever får se.

      Radera
  2. För min del så tycker jag att det verkar som om hela miljörörelsen arbetar efter den berömda devisen som Josef Göbbels uttalade, nämligen "Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger så blir den till sanning".

    Å andra sidan är det ju så att vi faktiskt behöver en motvikt till den industriella ingejörssektorn (som jag också tillhör) för att mana till lite eftertanke.
    Dock kan man väl säga att Greenpeace med uttalanden som "Ett flytande Tjernobyl" inte hör dit. Om det skulle inträffa en härdsmälta på ett fartyg, hur länge tror ni den skulle hålla sig flytande? Snacka om att borra sig själv i sank...

    SvaraRadera