lördag 19 maj 2018

Kan jorden bli överbefolkad?

Gammaldags barnkrubba
Tro inte på alla besserwissrar som påstår att vi blivit för många människor på jordklotet. Det har de sagt i 50 år nu.

Den som sade det först var biologen Paul Ehrlich vid Stanforduniversitetet. 1969 påstod han att vår civilisation skulle komma att kollapsa om bara några 10-tal år. ”De flesta som ska duka under i historiens värsta katastrof har redan fötts”, sade han.

Alltför många trodde honom, vilket ledde till fruktansvärda tragedier runtom i världen. I Mexiko, Peru, Indonesien, Bangladesh och Indien startade tvångssteriliseringar. Enbart  i Indien steriliserades 8 miljoner män och kvinnor under 1975. Som en jämförelse kan nämnas att  i Hitler-Tyskland  steriliserades 300-400,000 människor...

Med andra ord utlöste Ehrlichs ogrundade farhågor fler omänskliga ingrepp än den nazistiska ideologin. Men det har det knappast talats om.

De flesta känner till att i Kina förbjöds människor i lag att skaffa fler än ett barn, och även om denna lag är borta idag tillråds kineserna att inte ha fler än ett par barn.

I västerländska media återkommer diskussionen om överbefolkning och påtvingad barnbegränsning med jämna mellanrum.  Att staten ska gå in och förbjuda människor att skaffa så många barn de vill är grymt och inhumant. Visst  sjönk födelsetalen i Kina under ”ett-barn-eran” men det gjorde de också i angränsande länder utan motsvarande påbud.

Det är idag ett väldokumenterat faktum att när nationer blir rikare och invånarna tar sig ur fattigdomen så krymper storleken på familjerna. Det finns det till och med statistik på. Vid en inkomstgräns på 5,000 USD per år har det visat sig att det föds färre barn. Redan har det också höjts röster som varnar för att det föds för få barn. De flesta demografer är ense om att befolkningstillväxten kommer att kulminera runt 2070 för att sedan långsamt minska.

Domedagsprofeterna tycks inte inse att en ökning av antalet människor också kan vara något positivt. Ekonomen Julian Simon skriver: “Oavsett hur snabbt  en befolkning har växt, har det historiskt sett inneburit att tillgången på mat ökat minst lika fort eller till och med fortare.”

Sedan Ehrlich började predika om överbefolkning med åtföljande katastrof har antalet människor på jorden mer än fördubblats. Samtidigt har flera miljoner undgått svältdöden.

Fritt efter  Chelsea Follett, redaktör för HumanProgress.org.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar