tisdag 31 oktober 2017

Vår tids Atlantis sjunker om 13,000 år

Kiribatis flagga antyder örikets undergång.

Enligt över 1,000 tidvattenmätare stiger världshaven med ca 1 millimeter per år. Det har de gjort långt innan koldioxidhalten i atmosfären ökade och inget tyder på att den ökning med några hundra miljondels partiklar som vi hittills uppmätt har snabbat på detta långsamma skeende. Det är inte bara mätarna som bekräftar detta utan det gör också de data som Topex/Poseidon-satelliten samlar in (men som i vissa fall förvanskats av vilseledda eller köpta forskare så att man får en höjning anpassad till klimatmodellerna).
Men som Skeppsgossen skrivit flera gånger tidigare går det att tjäna pengar på en påstådd höjning av havsnivåerna. Det är framför allt politikerna i turistparadiset Maldiverna som fällt salta tårar inför en hastig drunkningsdöd, samtidigt som man fått en massa pengar av det internationella samfundet till nya landningsbanor och lyxhotell. Den lilla staten Kiribati inte långt därifrån vill också få sin del av kakan, och dess statschef Anote Tong besöker regelbundet Australien och tigger pengar.
Hans senaste melodramatiska utspel har fått bloggaren Joanne Nova att reagera. President Tong jämför ön med självaste Titanic på väg ner i djupet: “Det är vi som måste simma. Frågan är bara om människorna i livbåtarna bryr sig om att hala upp oss eller om de kommer att knuffa oss tillbaka i havet därför att vi är för problematiska.”
Kiribatis högsta punkt ligger 13 meter över havet. Om havet stiger och Kiribati sjunker med 1 mm per år så kommer det följaktligen att ta 13,000 år innan öriket försvinner. Mellan vattenlinjen och däcket på Titanic var det 18 m, alltså 50 procent högre än högsta punkten på Kiribati, men det tog bara 2 timmar och 40 minuter för Titanic att sjunka. Det är en niondels dag eller 3,285 delar av ett år. Fortsätter vi räkna och jämföra så sjönk Titanic 42,7 miljoner gånger fortare...
Men, säger Anote Tong, Kiribati lider redan av klimatförändringarna... Människor drivs från sina hem och vet inte vart de ska ta vägen. Under min egen livstid har jag sett hur byar övergivits av sina invånare som inte längre kan bo i dem på grund av det stigande havet. Det enda vi kan göra åt havet är att flytta...
När tänker SVT skicka sin klimatsnyftreporter Erika Bjerström till Kiribati för ett reportage? Men se för guds skull till att hon får med sig en flytväst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar